Готвят три варианта за промяна в модела на здравеопазване

Кирил Ананиев
23.03.2018 / 14:04

До края на месец май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и работа по трети, след което ще се проведе обществено обсъждане, съобщи във Варна ресорният министър Кирил Ананиев. Така ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се правят резки движения в системата.

Във всеки модел пациентът ще има важна роля, увери Ананиев. Към неосигурените ще се подхожда в зависимост от причината, поради която не са редовни. Социален фонд ще плаща осигуровките на тези, които нямат възможност да ги покриват сами, добави министърът.

Около 500 млн. лева са задълженията на болниците у нас, съобщи още той и увери, че министерството вече е предприело действия за стабилизиране с оздравителни планове. 73 млн. лева от дълговете на Здравната каса ще бъдат разплатени през тази година, а останалите ще бъдат чистени разсрочено догодина, посочи Ананиев.

По негови думи до края на годината трябва да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, а догодина предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането й.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев