Борисов със срещи на 4 очи с Юнкер, Туск и Ердоган

.........
26.03.2018 / 09:17

Премиерът Бойко Борисов ще има отделни срещи на четири очи с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и турския президент Реджеп Ердоган преди официалната вечеря във Варна в резиденция „Евксиноград“. В понеделник министър-председателят събира на разговор евролидерите и Ердоган, за да обсъдят споразумението за мигрантите, а според турски медии Ердоган ще поиска ЕС да спази обещанията си за визовата либерализация и за 6 млрд. евро които ще бъдат преведени за бежанците. Евентуално ще се обсъди и бъдещото еврочленство на Турция, което в момента е забуксувало. Наред с това ще разговарят и за намесата на Турция във конфликта в Сирия и напрежението в отношенията между Турция и Кипър, които водят спор за залежите на газ край островната държава. На последната си среща на върха в ЕС на 22 - 23 март евролидерите призоваха Турция да зачита суверенните права на Кипър за проучване и използване на природните ресурси в съответствие с европейското и международното право. По време на срещата си с Ердоган Борисов ще влезе в ролята на посредник и ще разговаря с него за арестуваните в началото на март гръцки граничари.

Заедно с Борисов на разговорите ще присъстват вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът за БГ председателството Лиляна Павлова. Ердоган води в България трима от своите министри – на външните работи, по европейските въпроси, на енергетиката. Това на свой ред навежда на мисълта, че по време на срещите и вечерята ще се обсъдят и енергийни теми, като доставките на газ.

До последно от МВР ще пазят в тайна конкретния маршрут, по който кортежите на тримата ще стигнат до „Евксиноград“. Именно затова община Варна все още не оповестява и кои улици в града ще се затворят за пристигането на Ердоган, Юнкер и Туск. Въпреки това се очаква градът да бъде поне под частична блокада заради засилените мерки за сигурност, а кортежите на тримата най-вероятно ще минат през центъра на града, от където започва основният булевард, водещ до „Евксиноград“.

На място във Варна вече са представители на турските служби, в това число и европейски, които пък се грижат за безопасността на Юнкер и Туск. Веднага след срещата и официалната вечеря Ердоган отлита за Анкара, а Туск за Брюксел. У нас ще пренощува само Юнкер, който ще си замине рано сутринта във вторник. Въпреки това в „Евксиноград“ са подготвили почти по един етаж за всеки от тях в хотел „Тунела“ който е част от резиденцията. Самият Ердоган пристига в България със солиден антураж, в това число и личен готвач, който ще трябва да следи ястията, приготвяни за турския държавен глава. Само преди няколко дни в Брюксел премиерът заяви, че очакванията от нас по повод срещата на върха са големи. От своя страна Юнкер обяви, че проблемите между ЕС и Турция не спират да се увеличават, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев