Сливенски пенсионери с екскурзия до красиви кътчета на България

Част от екскурзиантите
31.03.2018 / 22:25

Близо 50 пенсионери от Сливен посетиха тази събота, 31.03.2018 г., красиви кътчета на България. Тяхната екскурзия започна с посещение на Националния историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“.

Резерватът „Велики Преслав“ е сред Стоте национални туристически обекта и включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.

Музеят се намира в непосредствена близост до съвременния град и е разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав /893-972 г./ и обхваща около 500 хектара от нейната площ.

Проучванията сочат, че Преслав е замислен и построен от своите създатели като един град, достоен да съперничи на византийската столица Константинопол.

Втората им спирка бе дворът на буквите, музея на восъчните фигури и изложбата с картини на български царе. Обектите се намират близо до Плиска.

Пенсионерите, сред които имаше представители от клуб „Будители“ и от Съюза на демократичните жени в Сливен, отидоха да разгледат Мадарския конник.

Ма̀дарският конник е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала близо до днешното село Ма̀дара в Североизточна България. Това е единственият скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Стръмни стъпала вляво от него водят до Ма̀дарското плато. Размерите на изображението са 2,6 m във височина и 3,1 m ширина в основата. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език.

Последната им спирка бе град Шумен.

Шу̀мен (Коларовград в периода 1950-1965 г.) е град в Североизточна България. Градът е десети по големина в страната с население от 85 685 жители по настоящ адрес към 15 март 2017 г.

Още снимки от новината

Национален историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“
.........
.........
.........
.........
.........
.........
Разкопки във Велики Преслав
.........
.........
Дворът на буквите край Плиска
.........
.........
Изложба с картини на царе
.........
.........
Музей на восъчните фигури
.........
.........
.........
С членове на клуб "Будители" Сливен
Мадарски конник
Шумен

 

Текст: Станимир Петков
Снимки: Станимир Петков и Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев