Хитри апаши се представят за високопоставени служители или техни познати търсят съдействие - най-често за превод или адвокатски услуги

Нова схема за измама
03.04.2018 / 12:32

СДВР предупреждава за нови и активирани познати схеми за телефонни измами

Обаждането се осъществява на общодостъпни телефонни номера, независимо от оператора на услугата, информира МВР. Най-често това са телефонни номера на физически или юридически лица, които евентуално предоставят преводачески или адвокатски услуги.

При обаждането телефонният измамник се представя за високопоставен служител или негов познат, който търси съдействие - най-често за превод или адвокатски услуги при разпит на задържан в полицията чужд гражданин. При изразена готовност за съдействие следва повторно обаждане с обяснение, че е необходимо спешно придвижване на съответната документация, поради което жертвата трябва да направи плащане през офиси на фирми за валутни разплащания и парични преводи.

Най-често исканите суми са в евро, с обещанието да бъдат възстановени след приключване на поетия ангажимент, предава bTV. Потърпевшият разбира, че е измамен едва когато пристигне на посочения адрес и се окаже, че нужда от неговите услуги няма.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев