Колите втора употреба у нас - масово със скрити повреди, всяка трета и с превъртян километраж

Автомобили
03.04.2018 / 14:12

Огромна част от колите втора ръка, които се продават в България, са с прикрити повреди, а всяка трета е с манипулиран километраж. По неофициални данни 25% от катастрофите в страната стават именно заради технически неизправности. Това стана ясно на дискусия на тема пътна безопасност, проведена в столицата.

Т.нар модел "Горубляне" - да се внасят автомобили със съмнително техническо състояние, да се прикриват повредите и после да се продават като "перфектни", все още е силно застъпен. Близо 80-90% от колите втора ръка на големите пазари се числят към него. Крият се дефекти при двигателите, въздушните възглавници, фалшифицират се сервизни книжки. Това разказа Явор Иванов, основател на нова онлайн платформа, която предлага решение на част от проблемите в сектора.

"В държавата не се забелязва решителност за повече действия в тази посока, а купувачите тънат в неведение. Не само у нас е така. Според проучване на Европейската комисия например 41% от хората, купили употребяван автомобил, са имали поне един технически проблем, а при 40% той се е появил в рамките само на месец след покупката“, поясни Иванов.

Некоректните търговски практики директно застрашават безопасността на пътя. "В България има законодателство за техническата изправност, което е съобразено с две европейски директиви. Едната е свързана с регистрацията и в нея изрично е написано, че за всеки автомобил се създава файл с данни, в който трябва да фигурира и информацията от техническите прегледи. У нас обаче информацията е на различни места – за регистрацията на колата се съхранява от МВР, а за техническите прегледи – от транспортното министерство. А идеята на директивите е, че всичко трябва да е на едно място“, обясни Димитър Ганев, бивш директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

По думите му има удобна "вратичка", чрез която на наша територия могат да се внасят неизправни коли. "В директивата, свързана с прегледите, има указания за взаимно признаване на периодични прегледи, извършени на територията на ЕС. Ако например една кола се внесе от Италия и има валиден документ за преминат преглед, който важи още година, тук КАТ изобщо не я гледат. Но така могат да вкарват коли с прикрити повреди“, допълни Ганев.

Според него много внимателно трябва да се следи какво ще се случи след готвената у нас промяна в Закона за движение по пътищата. "Сега той се преработва и на негово място ще се появят три нови закона. Един от тях ще е специално за пътните превозни средства, но още никой не знае какво ще пише в него. Там ще е важно и какво се разбира между редовете“, каза още Ганев.

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев