Свещите вкарват по 17 млн. лева в църковната хазна

Свещи
07.04.2018 / 09:41

По 16 до 17 млн. лева само от свещи влизат на година в църковните хазни. Оборотът на вощеници не само не пада под 100 тона за 12 месеца, а дори се е качило над два пъти за последните 4 години. Само за великденските празници храмовете продават не по-малко от 5 тона свещи, показа проверка на „Монитор“. Тя установи също, че в част от църквите върви и спекула, като непосредствено преди Възкресение са скрити най-евтините вощеници, за да купуват хората по-скъпите и съответно да се наливат повече пари в касата на храма.

Тенденцията за двоен и дори троен скок на търгуваните количества датира от времената, когато Светият синод започна да слага печат върху вощениците. До 2014 г., когато все още нямаше клеймо по тях, от свещоливницата в столичния квартал „Илиянци“ излизаха не повече от 30 тона годишно. Причината беше в свещите, произвеждани в нелегални работилници и мазета, с които се зареждаха дори свещеници, за да не плащат отчисления на съответната митрополия, обясниха от Свещеническия синдикат. 4,40 лв. е изкупната цена на 1 кг парафинови свещи независимо от големината им. Разликата в пакетите е само в размерите и според него бройките на вощениците. Например в една опаковка от най-малките, тези по 20 ст., те са 400 броя, а при тези от по 1 лев – 50 броя. Всеки пакет обаче тежи един килограм, тъй като се отчита на база килограм.

Най-много вървят евтините от по 20 стотинки

Те формират около 40% от всички продажби. Независимо от големите производствени количества свещоливницата печели най-малко – по 4,50 лв. за 1 кг, колкото всъщност е един пакет. От продажбата му храмът взима от 40 до 50 лева според цената на вощениците в него. След продажбата на един килограм оригинални вощеници, купени по производствени цени за 3,60 лв., в черковната каса влизат 40 лева. От тях свещениците са задължени да преведат на съответната митрополия 28 лева за заплати и осигуровки, а 12 лева остават за храма. Приходите от всеки продаден килограм нелегални свещи влизат като чиста печалба в джоба на свещеника за Великден, разказа експертът от КТ „Подкрепа” Христо Латинов, който е бил и дългогодишен директор на свещоливницата в столичния кв. „Илиянци” и ревизор на синода. Междувременно се оказа, че централните храмове в София и черквите във Велико Търново и Арбанаси вече са скрили евтините свещи от по 20 ст. и търгуват само такива от по 40 ст. и нагоре. Далаверата започна още от Цветница. Така е в руската черква „Св. Николай“ на пъпа на столицата, където най-евтината вощеница е от 40 ст. Там се продават и червени свещи, произведени и внесени от Русия специално за Великден. Цената им тръгва от левче, а най-скъпата е 5 лева. Евтини свещи няма още в храма „Свети Георги“ на Петте кьошета и в „Св. св. Кирил и Методий“ на Женския пазар. В катедралния храм във Велико Търново най-евтините свещи са от по 50 ст., освен тях има само по 2,50 и 5 лева. В храма „Св. Марина“ в града беше единственото място, където по време на Страстната седмица могат да се купят от евтините вощеници. Миряни обаче се оплакаха във Фейсбук, че пари са им били искани и на Цветница. Те били принуждавани да дават по 2 лева, за да получат осветена върбова клонка. Пак по толкова вървяло и шишенцето светена вода. Евтини свещи все още можеха да се купят на Разпети петък в Бургас. Там имаше и от по 20 и 40 ст., както и от левче, 4 лв. са най-скъпите, но към тях рядко някой посяга. По празниците дори бедните хора се стараят да купят нещо по-скъпо от най-евтиното и избират тези от по 40 ст., каза служителка от бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев