Утре хората с увреждания излизат на Общонационален протест

Инвалидна количка
10.04.2018 / 15:55

Национално представителните организации на и за хората с увреждания и членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС излизат на протест на 11 април. Протестът ще се състои на площад "Независимост" в София. Причината за протестните действия е, че предвижданите законодателни промени ще доведат до отнемане правото на инвалидна пенсия на близо 150 000 български граждани, според представителните организации, съобщава БТА.

Основните искания на организациите са Концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена съвместно с национално представителните организации. Те настояват още за обвързване на социалните плащания с линията на бедността или минималната работна заплата, както и да се подобри ефективността на изразходвания публичен социален ресурс.

Организациите искат да се ограничат и преустановят корупционните практики при определяне на вида и степента на увреждане на едно лице. Друго искане към властта е за подобряване на условията в основни сфери на социално включване.

Междувременно стана ясно, че 83,5 процента от хората с увреждания у нас са с доходи под линията на бедност или под 321 лева на месец. 75 на сто от тези хора имат трудов стаж, а всеки трети от тях не може да покрива разходите си за животоподдържащи лекарства. Това съобщиха организации, представляващи хората с увреждания.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев