По разпореждане на Борисов МЗ оттегля промените за медицинската експертиза

.........
10.04.2018 / 17:53

По изрично указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на социалната политика Бисер Петков, Министерството на здравеопазването изтегля предложения Проект за изменение и допълнение на Правилника и Наредбата за медицинската експертиза. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Предлаганите промени бяха предложени от медицинската гилдия и националните консултанти“, посочи той.

„Целта на МЗ не е да ощетява правата на инвалидите, а точно обраното - да въведем справедливост, да прилагаме субективизъм, да завишим контрола и да създадем условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса“, заяви министър Ананиев, цитиран от Фокус.

След реакцията на организациите на инвалидите решихме да ги поканим на среща, за да започнем диалога, който го искахме още преди да качим нормативните актове на сайта на МЗ, допълни той.

„Разбрахме, че организациите на инвалидите приемат поканата ни за среща. По всяка вероятност ще бъде в петък в 10:00 часа“, посочи той.

„По всяка вероятност ще има протест, доста автобуси се движат към момента към столицата“, коментира министър Ананиев.

„Идеята ни е да повишим ефективността на разходване на средствата, с което ще увеличим, както обема, така и качеството на медицинската експертиза“, заяви министърът.

Планираните изменения притесниха хиляди хора с увреждания и доведоха до опасения, че реформите ще орежат социалните им придобивки и ще намалят доходите им.

Основно притеснение на хората с увреждания е, че с посочването само на едно водещо заболяване в медицинската експертиза, съпътстващите болести ще бъдат пренебрегнати при определянето на процента неработоспособност.

„Другите ще бъдат само изброени, но няма да носят процент и общият процент ще спадне много значително, а от този процент зависят социалните придобивки и пенсията”, обясни д-р Боряна Холевич, представител на ТЕЛК.

Според синдикатите близо 84 на сто от хората получават инвалидна пенсия под линията на бедност. Част от тях не успяват да покрият разходите за лекарства и да платят сметките за ток. Готвените промени очакват да ги затруднят още.

„Там където са останали сами в семейството, а имаме много такива случаи, просто няма да могат да съществуват”, обясни Красимир Коцев от Съюза на инвалидите в България, предаде bTV.

Хората с увреждания обявиха, че не са против реформи, които да ограничат злоупотребите с инвалидни пенсии, но настояват те да се правят внимателно така, че да не засягат тези, които наистина страдат от тежки заболявания.

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев