Лепим зелени, жълти и червени ековинетки на колите

Дим
11.04.2018 / 10:23

Три вида ековинетки ще лепим върху колите си. Така автомобилите ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изхвърляните от тях изгорели газове.

Стикерите ще са в три цвята - зелен, жълт и червен и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. Данните за изгорелите газове, които изхвърлят в атмосферата, пък ще се подават директно в „Автомобилна администрация”.

Идеята е да се въведат зелени винетки за автомобилите, които отговарят на стандартите Евро 5 и 6, жълта - за стандарт Евро 3 и 4 и червен стикер за возилата, които отговарят на екостандартите Евро 1 и 2, съобщи Нова тв.

В момента чрез Наредба 32 – за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, се определя състоянието на съответния автомобил и дали е годен за движение по пътищата на България. Тази наредба се издава от министъра на транспорта. Ако тя бъде променена, ековинетките ще могат да влязат в сила до 2-3 месеца.

Според търговците на автомобили втора употреба у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или не работещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създават най-сериозни проблеми за въздуха.

Както „Монитор“ писа, автомобили с неясно техническо състояние с произход от Европейския съюз се продават свободно у нас. С вратичка в подзаконова разпоредба автотърговци и частни лица пласират коли, без да са преминали подробна инспекция в КАТ. Така на пътя може да излезе и опасно превозно средство, коментираха експерти по безопасност на движението пред „Монитор“. В Наредба I-45 за регистрация, пускане, спиране и отчет на МПС има текст, в който е посочено, че автомобили от европейски държави, които имат валиден преглед, не минават пред отговорните органи за проверка.

Разпоредбата е променена на база препоръчителен текст на директива, а не задължителен в регламент.

Измерванията показват, че у нас 60% от замърсяването на въздуха идват от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа. Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила.

В Париж колите на пътя са средно на 9 години, а битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята в зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. Така в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридните коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

Заради мръсния въздух в Германия кметовете вече могат да забраняват старите дизелови автомобили в центъра на най-замърсените градове. От 15-те милиона коли на дизел, регистрирани там, ще бъдат засегнати над 10 милиона - всички под екостандарта Евро 6, пуснати на пазара преди септември 2015 г.

Заради това, че не отговарят на евростандартите, вече всяка пета кола с българска регистрация пък е с червен картон да влиза в градове като Париж, Мадрид, Брюксел и Лион, показа проверка на „Монитор“.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев