Наредба на НЗОК жили 4 болници с милион

НЗОК
11.04.2018 / 10:33

4 болници ще трябва да платят общо близо милион непредвидени разходи заради наредба на НЗОК, влизаща в сила със задна дата. Става въпрос за документ с автор здравната каса, но одобрен също от ресорното министерство и Българския лекарски съюз, предвиждащ цената на 5 скъпи животоспасяващи импланта да бъде покривана само на 80% от НЗОК. Наредбата влиза в сила от 1 април, но за четири от имплантите тя важи от 1 януари. Така 4 болници, които в този период от време са направили операции, при които са имплантирали въпросните медицински изделия, ще трябва да поемат останалите 20% от стойността им, алармираха пред „Монитор“ директори на лечебни заведения. Според техните изчисления общият непредвиден разход за болниците ще е близо милион. Става въпрос за университетските болници „Света Анна“, „Свети Иван Рилски“, „Пирогов“ и варненската „Света Марина“. В тях се поставят койлове, които предотвратяват повторни мозъчни инсулти и се финансират по специална методика, като парите идват и от НЗОК, и от МЗ. Именно за тях важи и влизането в сила със задна дата.

Вместо по 10 000 лв., както досега, занапред лечебните заведения ще получават по 8000 лева.

От началото на годината към момента Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ е поставила 15 такива медицински изделия. Годишно от тях имплантираме около 50, каза нейният ръководител проф. Николай Габровски. Орязана е и цената на мозъчните клапи както за възрастни, така и за деца. Занапред ще се реимбурсират само 4800 лева, а не както досега 6000 лева. Такава и ситуацията и с мозъчните клипси за ендоваскуларни интервенции, поясни директорът на Университетската болница „Свети Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. Те са различни видове, като за тях вече сумите се намаляват на 8000 и на 6000 лева, поясни той.

Промяната ще засегне и реимбурсацията на изкуствените сърца, но само занапред. За тях касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега предвиждаше 163 000 лева, каза директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Изпратили сме писма до всички фирми доставчици с молба да свалят цените за НЗОК за да не се стига до вариант болните да доплащат. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от въпросните компании, каза още проф. Начев. Той поясни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, но те са били закупени на по-високите цени. Оказва се, че дори пациент да има възможност да плати разликата за медицинско изделие, болницата не може да му вземе парите, тъй като в новия документ е разписано, че в такива случаи тя ще прекратява договора си със съответната болница, поясни д-р Дечо Дечев от „Св. Иван Рилски“. По думите на заместник здравният министър Жени Начева няма да се налага нито един пациент да доплаща разликата.

Цените на медицинските изделия са необосновано завишени. За разлика от други държави като Германия, Унгария, Словения и Словакия през последните години фирмите са ги намалявани, у нас не. Затова изискваме те да направят отстъпки и в нашата страна, каза за „Монитор“ зам.-министър Начева. По думите й със спестените средства ще бъде увеличена бройката на скъпите изделия, които се планират всяка година за всяка болница. Часове преди редакционното приключване на броя от НЗОК се похвалиха, че вече са постигнали договаряне с фирмите, производителки на медицинските изделия за намаляване на цените до 20 процента. От там дори заявиха, че договорите били подписани. От НЗОК обаче не отговориха на въпрос на „Монитор“ как точно ще бъде покрива разликата на медицинските изделия на четирите болници, за които новата реимбурсна цена влиза в сила със стара дата от 1 януари.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев