Хиляди хора с увреждания от цялата страна излязоха на протест с искане за достоен живот

Протест на хора с увреждания в София
11.04.2018 / 15:55

Хиляди хора с увреждания и техните близки блокираха центъра на София днес по обяд, за да поискат достойно качество на живот. Недоволните настояха за по-добри възможности за обучение и работа, както и достъп до нужната им рехабилитация.

От Европейския форум на хората с увреждания определиха като срамен факта, че България не признава Конвенцията на ООН за правата на инвалидите, която сама е приела още през 2012 г.

Недоволството е инициирано от над 18 организации, които представляват инвалидите у нас и в Европа. То се състоя въпреки решението на здравните власти от вчерашния следобед промените в наредбата за медицинската експертиза, които лишаваха инвалидите от помощи и надбавки, да бъдат свалени.

Проявата уважи и Родолфо Катани от Европейския форум на хора с увреждания. Той призова българското правителство да се откаже от всички реформи и да започне преговори с организациите представляващи хората с увреждания.

В заключение Катани обяви, че една българска дума му е направила най-силно впечатление и тя е "срам".

Недоволните внесоха своята протестна декларация в Министерския съвет, а социалното министерство отправи покана към тях за започване на преговори.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев