В зала „Сливен“ представиха втората книга на Георги Йорданов „Откровения“

Георги Йорданов
11.04.2018 / 21:45

На 11 април 2018 г., в зала „Сливен бе представено продължението от поредицата на Георги Йорданов „Притаени мигове” - кн.2 „Откровения”. Книгата е издание на издателство „Захарий Стоянов“ и „Светулка 44 АТЕНЕЙ“ и бе презентирана от поета и драматург Петър Анастасов. Използваните в нея факти, разкази и документи будят паметта за преживяно време – преди 10 ноември 1989 г. Време на неизбежни противоречия, ала и на небивало съзидание за напредъка на България.

Разкази и документи – честни, истински, точни и категорични – изпълват сборника. Те са своеобразна кардиограма на времето – на някогашното, а и на сегашното време, съхраняват паметта на една от най-проспериращите Българии в нейната многовековна история и вдъхват надежда за бъдещето, документи и факти, които могат да бъдат доказателство, както за противоречията, така и за израстването на България. Естествено голяма част от документите в книгата са свързани с международното сътрудничество, особено в хуманитаристиката, в духовната област, в екологията, в спорта. Важна част от книгата е отделена на проектирането, построяването, управлението и дейността на НДК, както и на съдбата му днес.

Документ с голяма важност в книгата е „Девети ноември 1989 година" (Из личния дневник и архив). Дневникът описва заседанието на Политбюро на ЦК на БКП, адресирано към предстоящия на другия ден пленум, предадено много точно, както и предхождащите го събития през деня. Особено интригуващ и драматичен е епизодът с преговорите, проведени от Георги Йорданов с министъра на външните работи на Турция Месут Йълмаз на 30 октомври 1989 г. в Кувейт по въпросите на т. нар. „възродителен процес", които откриват път към нормализиране на отношенията между двете страни, но този път е затворен безразсъдно от новопоявилите се демократи и реформатори в партията. Голям интерес предизвиква и писмото на Георги Йорданов до Андрей Луканов „Satis, Андрей“.

Събитието започна с кратък Великденски концерт на Смесен хор "Добри Чинтулов" при Народно читалище "Зора 1860" със съпровод на Мария Славова – орган и диригент акад. Методий Григоров.

Сред гостите, присъствали на срещата, бяха кмета г-н Стефан Радев, заместник-кметове от сливенската община, общественици и много граждани.

Още снимки от новината

Петър Анастасов
Присъстващите
Д-р Жечков
Смесен хор "Добри Чинтулов" с диригент Методий Григоров
Даване на автографи

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев