Страсбург казва дали е допустимо делото за „царските имоти“

Симеон Сакскобурготски
12.04.2018 / 09:15

Европейският съд по правата на човека в Страсбуг ще разгледа днес трите жалби на Симеон Сакскобургготски срещу българската държава за царските имоти.

Или Сакскобургготски и държавата ще постигнат споразумение под натиска на съда, или бившият министър председател и бивш наследник на короната ще осъди държавата, посочва bTV.

Трите жалби са за мораториума за ползване и разпореждане с имотите, за двореца Кричим, за хижите Ситняково и Саръгьол. На страницата си съдът публикува, че в програмата си за 11 април ще разгледа жалбите на Сакскобургготски.

Адвокатите на семейството очакват една от жалбите – вероятно тази за Кричим, да бъде обявена за недопустима, а за останалите – за Саръгьол и Ситняково, да предложат на правителството да сключи приятелско споразумение с наследниците на Фердинанд.

През ноември Симеон Сакскобурготски предложи извънсъдебно споразумение, държавата обаче отказа да се намеси.

Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази област, делата са в ръцете на независимата съдебна власт до приемането на специален закон, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Според съда в Страсбург наследниците на царската фамилия намират основания да се жалват в Страсбург като лишени от правото да защитят частната си собственост, тъй като са поставени в ситуация на несигурност.

Лишени са от ефективна възможност да се защитят и да оспорват решението на парламента за мораториума, пише още в съобщението на съда.

До момента парламентът не е изработил законопроект, който да замени така наречения мораториум и да реши проблемите с имотите на царските наследници, породени от него.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев