Патриарх Вартоломей скочи на Синода ни заради Македонската църква

Вселенският патриарх Вартоломей I
13.04.2018 / 22:14

Патриарх Вартоломей скочи срещу българския Свети синод заради това, че прие Българската православна църква да бъде медиатор за вдигане на схизмата от Македонската. Той е направил остро изказване по този въпрос по време на среща с ученици от македонска семинария, които са били при него на посещение в Истанбул. За нея съобщава гръцкият вестник „Катемарини“, както и няколко македонски медии.

Вартоломей е разгневен на БПЦ заради откритата подкрепа, която тя дава на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, като пое ролята на църква-майка, т.е. такава, към която отцепниците исторически са принадлежали векове наред. Според него нашата църква не може да помогне на други църкви да решат своя статут и това трябва да мине през Вселенската патриаршия. Патриарх Вартоломей твърди, че само църквата в Константинопол може да бъде майка на балканските църкви и смята, че с това е съгласна и самата история.

Вартоломей носи титула Вселенски патриарх, но това не означава, че опекунства и ръководи останалите църкви, каквато е практиката при Ватикана. Той се нарича така, защото оглавява първата създадена на континента патриаршия, но е равен по права с всички останали патриарси на поместни църкви, каквато е и Българската. Официално възражение от Вартоломей Първи не е постъпвало в синода, за да взима той решения и да излезе с официален документ и коментар, каза за „Монитор“ отец Николай Георгиев от пресцентъра на синода. Това е частно, неофициално изказване, което Светият синод не може да коментира, заяви той.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев