Навършват се 197 години от рождението на Георги Раковски

Георги Сава Раковски
14.04.2018 / 09:45

На 14 април 1821 година /нов стил/ е роден българският революционер и възрожденец Георги Сава Раковски.

Раковски е първият идеолог и организатор на национално-освободителното движение в България и е негов ръководител през първите десет години. Като идеен вдъхновител на четническото движение, той не само поставя началото на организираното национално и революционно движение, но го издига на нов, още по-висок организационен етап. Неговият богат опит и теоретична дейност са използвани от следващата генерация български революционери в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година. Следи в духовния живот на българския народ оставя и неговата писателска, журналистическа и публицистична дейност. Целият му живот е посветен на делото за освобождение на България от османско иго.

Роден в подбалканския възрожденски град Котел с името Съби Стойков Попович. По-късно той се преименува на Сава Стойков Попович. Известен е с името Георги Сава Раковски.

През ранните си години той учи в килийно училище в родния си град, където освен български, изучава и гръцки език. През 1834 година постъпва в училището в Карлово, където учител му е Райно Попович.

В края на 1837 година заедно с баща си заминава за Цариград, където продължава образованието си в елитното гръцко училище в Куручушме. Там изучава философия, красноречие, богословие, математика, латински език, физика, химия, френски, персийски, арабски и други предмети.

По време на престоя си в Цариград, Раковски става съучредител на „Македонското дружество“, което има за цел освобождението на българите от турска власт. Под влияние най-вече на Неофит Бозвели, но също така на Иларион Макариополски и Сава Доброплодни, той се включва в борбата за църковна независимост и поставя основите на организираната национално-революционна борба за освобождаването на България.

След завръщането си в Котел, заедно с баща си, Раковски участва в борбата на местните еснафи против чорбаджиите. Наклеветени пред османските власти като бунтовници, те са арестувани, осъдени на 7 години затвор и откарани в Цариград за излежаване на присъдата. Раковски престоява в затвора от 1845 до 1848 година. Излизайки на свобода, той отново продължава своята революционна дейност.

През 1851-1854 година пише няколко текста, запазени до днес в ръкопис : „Три съня“, „Неповинен българин“ и „Дневник на четата“. По това време написва и първата редакция на поемата си „Горски пътник“. В края на 1855 година Георги Раковски се установява в Букурещ, където завършва втората редакция на поемата „Горски пътник“. През 1857 година започва отпечатване на поемата.

През 1861 година революционерът изготвя „План за освобождението на България" и „Статут за едно Привременно българско началство в Белград". Тези две съчинения бележат нов етап на идейното развитие на Раковски. В тях той за пръв път излиза с идеята за създаване на „ръководен център на борбата", както и организирането на територията на Сръбското Княжество на една армия, която да премине в България и да вдигне на въстание българското население.

Последният му труд е „Българските хайдути” (1867).

Умира от туберкулоза на 09.10.1867 година във вилата на братя Мустакови край Букурещ. През 1885 година костите му са пренесени в България, а през 1942 година - в родния му град Котел.

По материали от Интернет
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев