Започва подписка за премахване на запрещението

Мая Манолова
15.04.2018 / 16:56

От днес в девет български града започва подписка с искане за премахването на запрещението от родното законодателство. В момента под запрещение могат да се поставят хора с умствена изостаналост, психични болести или деменция, като по този начин те губят правото си да взимат самостоятелни решения.

Подписката е организирана от Национална гражданска инициатива 7000 и подготвя внасяне на законопроект, който да замени сега действащия Закон за лицата и семейството, приет преди близо 70 години. Новите текстове предвиждат запрещението да се замени с т.нар. „подкрепено вземане на решения”.

У нас в момента над 7000 души са под запрещение и по закон не могат да взимат никакви самостоятелни решения, не могат да работят, да сключват брак, да разполагат с парите си, да решават къде и с кого да живеят.

Новият законопроект въвежда презумпцията, че всеки пълнолетен е дееспособен и заменя запрещението с т. нар. подкрепено взимане на решения. С други думи - хората с определени психични заболявания и умствена изостаналост ще могат да посочат свое доверено лице, с което заедно да взимат решения с правни последици. Въпросното доверено лице или т. нар. „подкрепящ” няма да може да взима решенията еднолично и ще действа само чрез изрично посочени в закона „мерки за подкрепа”. В проекта се уреждат правно и правата на хората, изпаднали в кома.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, която България ратифицира през 2012 г., предвижда всички форми на запрещение да бъдат отменени. До момента обаче терминът остава в законодателството. Закон, който го отменя, бе внесен в парламента и дори мина на първо четене през 2016 г., но преди да бъде гледан на второ четене кабинетът подаде оставка.

В подкрепа на подписката се обяви бившият омбудсман Константин Пенчев, който преди няколко години сезира Конституционния съд за запрещението: "Конституционният съд съвсем правилно според мен каза, че има голям проблем, но ако ние ги обявим за противоконституционни, значи да направим дупка в правото, да няма какво да се прилага в момента. Тоест Конституционният съд в своите мотиви каза, че трябва да има проект за закон, който по съвсем нов начин да реши този проблем, а не както са го решавали още след освобождението от турско робство".

Зад инициативата застана и сегашният омбудсман Мая Манолова: "Конституционният принцип, че всички хора се раждат равни и свободни по достойнство е в основата на тази кауза. И наистина възниква въпросът как е възможно да търпим 70-годишен закон, който ограничава, който реално обезправява хора?!"

Подписите ще бъдат събирани в следващите три месеца и внесени в парламента на 27 юни.

Още снимки от новината

Константин Пенчев

 

Източник: Дарик
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев