Новата билетна система в БДЖ праща майки и деца в различни вагони

Влак
18.04.2018 / 13:07

Пореден хаос в БДЖ създаде нововъведенета компютърна система за издаване на билети във Варна, Бургас, Добрич. Засега компютърното чудо не функционира само в столицата, съобщава „Гласове“.

Примерите за билетния абсурд са от цяла България, където модерното чудо на билетоиздаването вече работи.

Преди седмица майка с две малки деца си купува билети със запазени места от Мездра за София. За нейно изумление, тя е с билет във вагон 4, а малките й деца са съответно във втори и трети вагон. Жената забелязва безумието още на касата, но служителката й обяснява, че няма как да поправят „подреждането“, а да се разбирала с кондуктора. След качването във влака, кондукторът, който е наясно, че няма как семейството да пътува в три различни вагона, започва да обикаля по купетата и да моли на пътници да се разместят, за да може жената да бъде заедно с децата си. През това време тя го следва с багажа и с децата и чака да й се усмихне късметът.

Причината за безразборния подбор на седалки е, че компютърът „продава“ местата според свободните наличности, а не според това как пътуват хората. Там, където компютърната система работи, вече не съществува начин да отидете на каса и да кажете: „Искам две места до прозореца, моля!“, дори вагонът да все още да е напълно празен, компютърът избира места на принципа на който се теглят числата в тотото. Вече е напълно нормално ако сте двама пътници, единият да е с място в един вагон, а другият – в друг. Ако напирате да пътувате заедно, влизате в преговори с други пътници, които евентуално да се съгласят на размяна на седалките.

Запознати коментират, че към игрите на късмета, благодарение на БДЖ се добавя и нова – „Седалка на късмета“ в която с любопитство откриваш как те е разпределил билетоиздаващия компютър.

Още по-страшно е положението с нощните влакове, където се множат случаите на пътници, поставени в невъзможно положение да използват леглата. Преди дни баба на 78 години, която пътува за контролен преглед към столицата, трябвало да се покатери като катерица на най-горното легло. Още по-зле се оказва положението на мъж с един крак, който преди ползвал инвалидната кабина, но вече и тя не може да бъде избрана и на него се пада креватът най-отгоре. Бременна в седмия месец жена се разплаква, когато вижда къде трябва да се покатери.

Това е само едната част от драмата в спалните вагони. Другата е, че по някои рейсове около четвърт от местата са дублирани и тогава първият по време е първи по право, той се вкопава в леглото и няма намерение да допусне още някого да спи редом с него.

Единственият начин за комфортно пътуване в спален вагон с нощен влак е купуване на билет бизнес класа, което означава закупуване на първокласен билет плюс 18 лева за самостоятелно ползване на кабината. Тук обаче пак няма гаранция, че бизнес билетът няма да бъде дублиран.

Компютърната система е част от подготовката на железницата да премине към пълно онлайн билетоиздаване, което бе обещано още през 2009 г. През 2017 г. на специална пресконференция, ръководството на превозвача обеща това да стане до две години (тоест през 2019 г).

На този етап почти напълно е внедрената компютърна система, която на фона на продължаващата средна скорост за возене по релсите из страната от 47 км/ч, ще подлуди окончателно ползвателите на жп транспорта. Хаосът обаче изнася на преден план човечността на кондуктори и началник влакове, които едновременно успокояват разстроените, гневните и обърканите пътници и разрешават проблемите, създадени от компютърната билетоиздаваща система на БДЖ.

Източник: Burgasnews
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев