Идват Майски дни на културата

Пепа Чиликова
20.04.2018 / 10:23

Месец май ще бъде наситен с много културни събития. Това обяви на брифинга на общинското ръководство Пепа Чиликова заместник – кмет „Хуманитарни дейности“. Майските празници на културата „Сливенски огньове“ ще бъдат открити на 1 май 2018 г. На същия ден, от 18:00 часа, в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“, Камен Донев ще представи авторски спектакъл „Лекция №1 за народното творчество“. Входът ще бъде с билети. Церемонията по запалване на символния огън ще започне от 20.30 ч. Огънят ще запалят кметът Стефан Радев, Валя Балканска, Камен Донев и Георги Христов. Концертът на двамата певци на открита сцена е с начало 20.45 ч. и ще приключи с фойерверки на площад „Хаджи Димитър“.

В зала „Сливен“ от 2 до 4 май ще се проведе „София Филм Фест в Сливен 2018 г.“, по време който ще бъдат прожектирани 5 пълнометражни филма. Входът е свободен.

На площад „Цар Освободител“ пред сградата на Общината, на 4 май, от 13:00 часа ще се проведе концерт на Военен духов оркестър – Сливен и Градски духов оркестър при Народно читалище „Съгласие“ – гр. Ямбол по повод 6 май, Гергьовден – Ден на храбростта и българската армия.

В нашия град от 8 до 10 май ще се проведе двадесетото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“в партньорство с Община Сливен. Програмата включва концерт-спектакъл, куклени спектакли, концерти на открита сцена, представяне на книги, базар на книги, изложби и др.

По повод Деня на Европа и на Победата, на 9 и 10 май около фонтана „Кълбото“ ще се проведе ЕВРОБАЗАР, организиран от Европа Директно, с участието на сливенски фирми, организации и институции. Базарът включва детски арт-работилници и награждаване на участниците в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи“.

На същия ден ще бъдат поднесени цветя на Паметника на Съветската армия на Хамамбаир и на паметните плочи на Братската могила в Градската градина.

По случай 178 години от рождението на Хаджи Димитър, на 10 май в родната му къща ще бъдат прожектирани филми за Хаджи Димитър и хайдутството от фонда на Регионален исторически музей. По-късно същия ден - от 18:00 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на Хаджи Димитър. Децата от детски танцов ансамбъл „Българче“ при Основно училище „Христо Ботев“ и Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ ще отправят своя поздрав към всички присъстващи.

Крепостта „Туида“ ще бъде домакин на фестивала „Потомци на войводи“, който ще се проведе от 11 до 13 май, организиран от Обществен дарителски фонд с подкрепата на Община Сливен. Програмата включва концерти, театрални спектакли, хайдушка клетва, борби, конкурси, дегустация на традиционни сливенски гозби и др. Ще участват детски и младежки училищни колективи и самодейни колективи при читалищата и неправителствени организации от региона.

На 11 май на пл. „Хаджи Димитър“ ще се състои „Клетва на първокласника“, която беше отложена заради лошото време.

Двадесет и второто издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“ ще започне на 15 май и ще продължи до 17 май. Тази година в Сливен ще пристигнат групи от Албания, Латвия, Молдова, Румъния, Турция, Украйна и Хърватска.

Международният ден на музеите – 18 май, ще бъде отбелязан с две изложби, организирани от Регионален исторически музей. Първата изложба е посветена на град Сливен. Втората изложба е на тема „Нестинарство“ с гост Регионален исторически музей – Бургас. Тя ще се състои в Първата държавна текстилна фабрика. По-късно вечерта на крепостта „Туида“ ще се проведе рок-театър „Аспарух – битката за Онгъла“.

Богата и интересна е и програмата за отбелязване на 19 май – Нощ на музеите и галериите. Програмата на Регионален исторически музей включва музикални изпълнения, арт-работилници и игри за търсене на съкровища. Програмата на Художествена галерия „Димитър Добрович“ включва детски арт-работилници и игри за търсене на съкровища. Крепостта „Туида“ ще работи с вход свободен.

На 21 май, понеделник, от 18:00 ч. във фоайето на зала „Сливен“ ще бъдат връчени наградите от VІІ Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. Журито, за оценяване на подадените за участие творби ще бъде с председател Надежда Захариева и членове - Валентина Радинска, Деньо Денев, Тенко Тенев и Желяз Кондев. И тази година Издателска къща „Жажда“ е партньор на Общината и отново ще връчи награда за дебютна стихосбирка.

Програмата за отбелязване на 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне в навечерието на празника – на 23 май. Тогава по традиция с концерт на Симфоничен оркестър и солисти в зала „Сливен“ ще бъде връчена наградата „Аргира Жечкова“, за която все още се приемат номинации.

В 20:00 ч. на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне концертът на Владимир Ампов – Графа, който ще бъде съпроводен с интересни лазерни ефекти.

На 24 май ще се проведе шествие на сливенските училища, последвано от тържествена церемония на пл. „Хаджи Димитър“ и концерт на талантливи деца от Сливен на открита сцена.

Сливен ще бъде домакин на Националния фестивал на руската песен и танц, който ще се проведе на 26 май в залата на ДТ „Стефан Киров“, допълни още Пепа Чиликова.

Снимка: Община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев