„Бай Ганьо в банята“ отпада, въвеждат тематично изучаване на авторите

Бай Ганьо
22.04.2018 / 09:38

Познатото на всички „Булгар, булгар“ от „Бай Ганьо в банята“ отпада от проектите на нови учебни програми по български език и литература. Вместо тази глава единадесетокласниците ще изучават единствено „Бай Ганьо пътува“.

Проектите на програмите по български език и литература за ХІ и за ХІІ клас, които ще влязат в сила съответно 2020/2021 и 2021/2022, акцентират върху уменията за прилагане на знанията преди провеждането на задължителен държавен зрелостен изпит по БЕЛ в края на втория гимназиален етап. Те са олекотени с оглед на това, че след приемането на новия ЗПУО от 2019/2020 година учениците от 10 ще завършват първия етап от своето средно образование с полагането на национално външно оценяване. Те ще изучават произведения само на български автори, част от които са изучавани 11 и 12 клас. Така например част от фейлетоните на Щастливеца за Ганьо Балкански са заложени в учебните програми за 10 клас, когато ще се разглеждат „Невероятни разкази за един съвременен българин“ и „Бай Ганьо се върна от Европа“.

Проектите на програмите по литература предвиждат преподаване на различни по жанр емблематични текстове само от българската литература, включително и от съвременни автори. Така в 11 клас например са включени са произведения на „Сватба“ на Н. Фурнаджиев, а в 12-ти „Колко си хубава!“ на Хр. Фотев.

Друго нововъведение в проектните програми е изучаването на авторите концентрирано тематично, а не хронологично, както досега. 11 клас ще се засягат темите за родното, природата, смъртта, властта и насилието, както и миналото и паметта. 12 клас ще бъдат засегнат темите за любовта, вярата и надеждата, трудът и творчеството, изборът и раздвоението.

В програмите за 2020/2021 и 2021/2022 е заложена и работа по създаването на есе и на интерпретативно съчинение по проблеми, изведени от художествени творби.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев