В Стара Загора се провежда конгрес на есперантистите

Есперанто
22.04.2018 / 16:18

В Стара Загора в залата на Народно читалище „Св. Климент Охридски- 1858” се провежда 70-ти юбилеен конгрес на Българския есперантски съюз. По време на конгреса ще се честват и 50 години от създаването на Есперантското дружество в Стара Загора.

„Искрено се радвам, че сте избрали Стара Загора за провеждането на Вашия форум. Горд съм, че дружеството на есперантистите в нашия град също има дългогодишна история и ще чества 50 години от създаването си. Старозагорци винаги са били в крак с времето и са откликвали на всяко прогресивно начало в живота на хората”, се казва в обръщението на Живко Тодоров към участниците във форума.Той бе открит от зам.-кмета Иванка Сотирова, която пожела ползотворна работа на есперантистите, които изповядват идеята за международен език, който да обединява хората по света.

Община Стара Загора бе наградена с плакет с лика на основателя на Есперанто Людвик Заменхов за ползотворното сътрудничество с Българския есперантски съюз.

Международният език Есперанто се ражда преди повече от 130 години като резултат от надеждата на хората по света за по-голяма социална справедливост. Той е създаден като международен език, за да се решават и избегнат международни конфликти и войни, за да има мир в света и международно добруване.

Езикът не само обогатява духовно страната ни, но и представя нейните успехи в Европа и по света. На есперанто са преведени много от шедьоврите на българската литература като романът „Под игото” на Иван Вазов, поезията на Христо Ботев, поемата „Септември” на Гео Милев, както и произведения на съвременни автори. Книги като „Фашизмът” на Желю Желев и „Апостолът на свободата” на Мерсия Макдермот също са издадени на есперанто.

Ненапразно определят есперанто като език на мира и приятелството. Още неговият създател Людвик Заменхов е искал чрез този неутрален език да се сринат стените между народите и така да се сближат хората, че всеки да види у другия единствено човек и брат. И досега есперанто обединява хората от различни нации, улеснява общуването между тях и служи на демократичните стремежи на съвременното общество.

Участниците в Конгреса бяха поздравени и с „Концерт на есперантски“ с участието на художествени колективи при НЧ „Св. Климент Охридски -1858“.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев