Псведоеколозите на бунт, спряха им безплатното море

Море
23.04.2018 / 09:57

Псевдоеколозите, окупирали незаконно плажа „Корал“, се вдигнаха на бунт, защото им спряха безплатното море. Десетина активисти, подкрепящи т.нар. "диво къмпингуване", спретнаха смешен опит за бунт на къмпинга. Причина за акцията им стана решението на испанските собственици на терена зад плажната ивица, да го заградят с ограда.

Теренът всяко лято бе превръщан от активисти на "Зелените" и "Да(й), България" в нелегален бивак със скандално ниска хигиенна култура и незаконно електричество и вода,. Новината за издигането на оградата, за която няколко години поред вече от община Царево настояват, за да се сложи край на нелегалното къмпингуване, бе обявена от присъдружното на двете формации.

"Зелените" и "Да(й), България" сдружение "Да запазим Корал", което заяви, че се ограничавал достъпът до плажа и обяви сбор за протест в неделя. Всъщност обаче се ограничава само минаването през имота, собственост на испанския холдинг "Ибердрола", в който активистите на сдружението, често пъти през летните месеци паркираха караваните си без каквото и да било разрешение от притежателите на земята. Според кмета на Царево Георги Лачев малко вероятно е загражденията да касаят самия път, който води до плажа. По-скоро става въпрос за имота на испанска фирма, който в продължение на години бе нерегламентиран паркинг, твърди той. "Написахме акт. Дори написахме два акта и може би това ги е провокирало да си заградят имотите. Това си е тяхно право", заяви още той и посочи, че достъпът на автомобили до плаж "Корал" така или иначе е ограничен, тъй като ивицата е със статут на екоплаж.

Години наред активисти на всякакви "зелени" организации бивакуваха безплатно на къмпинг Корал, като опъваха палатките си в частни имоти, разположени на първа линия. След тримесечна ваканция на гратис, къмпингарите оставяха крайбрежието заринато с тонове отпадъци.

Почистването на боклуците оставаше в тежест на община Царево, която на свой ред налагаше глоби на собствениците на незаконно окупираните частни имоти. След серия от санкции, испанската фирма "Ибердрола", реши да сложи край на сагата с неканените къмпингари и огради имота си на къмпинг Корал с мрежа, като отряза достъпа до него. Тази съвсем законна мярка вбеси бивакуващите и въоръжени с плакати те демонстративно излязоха на протест. Представители на рехавата група, която наброяваше едва десетина души преминаха в контраатака и обявиха, че "Ибердрола" нямала право да вдига ограда, тъй като част от парцела им попадал в дюните. Освен това изплакаха, че оградата спирала свободния достъп до плажа.

Голямата болка на зелените активисти обаче е, че повече няма да могат да опъват палатките си в чуждата частна собственост, която бяха превърнали в безплатен къмпинг. Вторият голям проблем е, че повече няма да могат да преминават с автомобили през частния терен, след като около него се появи ограда и ще им се налага да вървят пеша до ивицата, която е със статут на екоплаж.

"Ако няма друг начин, то държавата да изкупи имота от фирмата и да освободи достъпа до плажа", остроумно призоваха "еколозите", търсейки отчаяно начин да си осигурят отново безплатна почивка на море. За да спечелят повече съмишленици в борбата срещу оградата, демонстрантите пуснаха в оборот старата песен, че целта им е да запазят Корал от застрояване, а според техни източници огражденията били вдигнатикато подготовка за предстоящото леене на бетон. Истината обаче е съвсем различна. Нито испанците от "Ибердрола", нито другите частни собственици в района могат да построят дори и барака, защото община Царево все още няма устройствен план. Брутална лъжа се оказа и твърдението, че с вдигнатата ограда се отрязва достъпът до плажната ивица. Проверка в регистрите и кадастъра на община Царево установи, че до пясъка има два общински пътя, които и към момента са отворени.

"Фактът, че през някакъв частен имот години наред незаконно са преминавали стотици автомобили и гумите им са утъпкали трасе, това не означава, че там има път", заяви кметът на Царево инж. Георги Лапчев. Той бе категоричен, че общината ще продължи стриктно да спазва законите и проверките срещу незаконното диво къмпингуване ще продължат.

"Законите в нашата държава трябва да се спазват от всички и ако на някого не му харесва закона, то не значи че трябва да се правят компромиси. Живеем в държава-членка на Европейския съюз, в която частната собственост е неприкосновена. В същото време обществото ни е демократично и всеки има право да протестира", коментира кметът на Царево. Жителите на общината приветстваха открито оградата и видяха в нея надежда, че най-после ще секне нашествието на авантаджиите на къмпинга.

"Тук идват само едни и същи хора всяко лято. Почиват по три месеца без да платят и една стотинка - нито за палатки, нито за каравани, а накрая оставят сметище. От тях нито туризма печели, нито общината. А като теглим чертата накрая ние всички им плащаме сметката. Рушат природата на поразия и нагло се бият в гърдите, че идват тук за да пазят дюните. Как пазят дюните, като ги затрупват с остатъци от храна и фекалии. А сега тръгнали да протестират защо собствениците си заградили имота. Ами техните имоти, апартаментите и колите им - да не би случайно да са ги предоставили за обществено ползване", гневят се местните жители.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев