Прокуратурата разследва 13 болници в страната за безстопанственост

Сотир Цацаров
27.04.2018 / 20:48

Прокуратурата разследва 13 болници в цялата страна за безстопанственост. Става дума за няколко модела за източване на Здравната каса, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Разследванията са образувани след проверка за това дали в лечебните заведения действа така наречената схема "болница в болница".

При нея помещения и апаратура, държавна или общинска болница, се отдават за ползване от частно лечебно заведение. Така двете съжителстват под един покрив, а частното на практика източва държавното.

Прокуратурата е проверила над 300 договора, от които става ясно, че Касата се източва чрез отдаване под наем на площи в здравни заведения.

„Малка болница, която разполага с 4 линейки, само че за транспортиране на болни не се използват тези здрави линейки, а болницата има договор с транспортна фирма, която е собственост на заместник-управителя на тази болница, която има частни линейки и те извършват транспортната дейност”, каза Сотир Цацаров.

Сред нарушителите е ортопедията в Горна Баня с дългове от над половин милион лева.

Оттам казаха, че разследващите са поискали информация за 13 договора за наем, които са едва 2 процента от месечните им приходи в размер на 4000 лева. Всички те са сключени при предишното ръководство на болницата.

„Съмнявам се, че с тези договори е възможно да бъде ощетена болницата. По-скоро причината за тези задължения е недофинансирането на клиничните пътеки”, заяви изпълнителният директор на "СБАЛО проф. Бойчо Бойчев" д-р Боян Христов.

Разследвани са още 6 болници в столицата. Сред тях – "Св. Анна" и "Царица Йонна", откъдето отказаха коментар.

В списъка е и Хасковската болница. Проверявана е многократно през последната година и не са открити съществени пропуски, обясни директорът й.

„Миналата година имахме вътрешен одит на болницата, който завърши общо взето така положително, има и забележки, които вече са отстранени”, обясни д-р Георги Гелов, изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково.

През март започна разследване за безстопанственост в 7 болници, сред които и „Пирогов”. Към днешна дата клиенти на прокуратурата са общо 22 лечебници.

Цацаров заяви, че според него решението на проблема не се изчерпва с действията на прокуратурата, а в преосмислянето на концепцията за здравните заведения и начина, по който работят.

Разпоредени са допълни проверки на лечебните заведения.

Разследваните болници са Пета МБАЛ в София, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, СБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев”, УМБАЛ „Света Анна”, МБАЛ „Св. Петка” във Видин, МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Разград, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, МБАЛ Търговище, МБАЛ Хасково, МБАЛ Шумен, СПАЛИПБ „Проф. Иван Киров” в София, СБАЛХЗ София, МБАЛ „Национална кардиологична болница” София.

Разследването е поето от националното следствие и трябва да приключи най-рано до месец.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев