Отпада предоставянето на копие на решение на ТЕЛК за хората с увреждания, когато подават документи за социални помощи

Бисер Петков
30.04.2018 / 13:32

Министърът на труда и социалната политика съобщи, че отпада предоставянето на копие на решение на ТЕЛК за хората с увреждания, когато подават документи за социални помощи. Предстои промяната да влезе в сила от следващия месец, предаде БНР.

Решението на ТЕЛК няма да е вече необходимо, тъй като Агенцията за социално подпомагане ще получи достъп до регистъра на Националната лекарска експертна комисия (НЕЛК) и по този начин ще си набавя нужната информация по служебен път. В базата данни на НЕЛК са вписани всички издадени след 2014 г. решения на ТЕЛК.

От своя страна Агенцията ще разпореди на своите териториални подразделения да не изискват и копие от валидна застраховка „Гражданска отговорност“, когато хора с увреждания кандидатстват за винетка. Нейните служители ще правят своите справки в публичния регистър на Комисията за финансов надзор.

Още едно облекчение ще влезе в сила и това е изискването за бележка от работодател за дохода. За тази цел от Агенцията за социално подпомагане ще имат достъп и до регистрите на НАП, откъдето ще взимат необходимата им информация. Така от хората с увреждания няма да се иска да предоставят служебни бележки за доходи на хартия.

Снимка: Фрамар.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев