Колоездачи се запасяват с картонени каски заради подготвянето на новите закони

Каска
30.04.2018 / 13:55

Колоездачи купуват картонени каски, за да могат да избегнат глобите, които новият закон предвижда за каращите велосипеди, които нямат предпазни средства. Аксесоарите се продават в интернет на цена от по 5 лева и са напълно бутафорни. Според новия закон всеки един любител на двуколесните превозни средства, различни от мотори, ще трябва да носи каска. Те обаче са скъпи и според организациите на велосипедистите са безполезни. Ако не ги носят обаче, се предвиждат глоби от поне 50 лева, без значение дали колоездачите карат на главен път, централна градска част или в някое село.

Текстовете все още са само на етап обсъждане, но експерти от МВР са категорични, че ще настояват законът да се въведе и да стане факт още за летния сезон, когато велосипедистите излизат масово по улиците.

„Записаното в проекта за нов закон за движение по пътищата задължително носене на каска и светло отразителна жилетка от велосипедистите е безумие“, обясни Радостина Петрова от сдружение „Велоеволюция“ на обществено обсъждане по новите пътни закони през седмицата. Според нея такова задължение няма в нито една европейска държава. Единствената полза от каските пък била при евентуален инцидент да може да се разпознае трупът на колоездача, защото каската запазвала здраво единствено лицето му.

„Там, където това е въведено, в Австралия например, се наблюдава намаляване на случаите на травми на главата при велосипедистите, но реално инцидентите с тях и жертвите се увеличават. Обяснението е, че шофьорите инстинктивно ги приемат за по-защитени и не са толкова внимателни“, обясни Петрова.

Тя допълни, че въвеждането на такова изискване ще убие още в зародиш идеите за изграждане от системи за велосипеди под наем в страната. Като пропуск в закона Петрова посочи и въвеждането на задължителна възраст от 14 години за велосипедистите, за да имат право да карат по пътното платно. Тя посочи, че според виенската конвенция минималната възраст е 12 години. От транспортното министерство и МВР обаче настояват възрастта да е именно 14 години, тъй като много деца излизат внезапно на пътното платно и често стават жертви на пътнотранспортни произшествия.

Представителят на „Велоеволюция“ изтъкна, че е предвидена регистрация в пътната полиция на велосипедите с двигател, но не е посочено дали става дума само за тези с такъв с вътрешно горене или и за колелетата с електрически мотор, които стават все по-популярни.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев