Депутатите не намалиха нито заплатите, нито ваканциите си

Народното събрание
04.05.2018 / 11:56

Със 65 гласа "За", 48 -"Против" и 55 "Въздържали се" Народното събрание отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии. Само един депутат от партията на Веселин Марешки "Воля" гласува "Против".

Предложението на опозицията бе заложено в промяната на Правилника за организацията и дейността на парламента и бе подписано от 54 народни представители от Парламентарната група на „БСП за България“. От опозицията предлагаха основното възнаграждение на народните представители да бъде в размер на 2 976 лв. Размерът на възнаграждението е от края на 43-ото Народното събрание и идеята беше то да не подлежи на преизчисляване до края на настоящия парламент. От БСП предлагаха още депутатите да почиват толкова, колкото и българските граждани, като изключение в предложението им правеше ваканцията на парламента през месец август.

Дебатът "За" и "Против"

В рамките на дебата председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е участвала в 37 от 1000 гласувания. По думите му според коефициента ѝ на участие заплатата ѝ трябва да бъде 110,20 лв. Колегата му Красимир Велчев обвини БСП, че уронва престижа на народния представил. Велчев подчерта, че депутатите не могат да избират кога да излизат отпуска и обърна внимание, че това не са равни права. Кирилов обясни, че това означава, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено от нея по Кодекса на труда. По време на изказването си Данаил Кирилов, цитиран от агенция "Фокус", подчерта, че българският парламент има най-много парламентарни заседания, спрямо всичките други парламенти в Европейския съюз.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите, че не са се сравнили с народа, а с германските депутати. Нинова заяви, че ГЕРБ не могат да компрометират и отменят резултата, че 91% от българите подкрепят предложението на БСП. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ и ги попита дали някой от тях може да каже, че техен избирател ги е изпратил в парламента, за да си увеличават заплатите на всеки три месеца.

"БСП като искат да се изравним, да си приберат децата от училищата в Америка", каза Вежди Рашидов по време на дебатите. "Как не ви е срам?", попита Рашидов опозицията. „Май сте позабравили, че България е парламентарна република. 10 години съм бил министър, 10 години се научих да нося отговорност. Днес в най-отговорната институция вие се държите безотговорно“, заяви Рашидов. Той заплаши БСП, че ще им изкара списъка от ходилите при Цветан Василев. "Събирайте пари и помагайте на бедните. Социализмът не може да се върне обратно", отбеляза още народният представител от ГЕРБ.

Депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев обясни, че е гласувал "против" предложението на БСП за депутатските привилегии, "защото не бива да бъде подкрепяно самоунижението, което днес се устрои".

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев