Президентът се среща с майки на деца с увреждания

Среща
05.05.2018 / 11:50

На среща с президента Румен Радев, майки от Русе призоваха за коренна промяна на отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания. Майките подчертаха, че от години са призовавали отговорните институции за солидарност, съпричастност и нов подход към децата и хората с увреждания, но без резултат.

Цивилизоваността на едно общество се оценява по солидарността и подкрепата за хората в нужда и лицата с увреждания, подчерта от своя страна президентът Румен Радев. Държавният глава пое ангажимент да следи за постигането на напредък в социалната политика на страната ни. "Преди тридесет години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе”, заяви пред журналисти президентът.

България да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като създава условия за тяхната обществена интеграция, да бъде създаден електронен регистър на децата с увреждания, да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, която предполага отнемане на правото на пенсия, при получаване на доходи от трудова дейност от хората с увреждания, приобщаването на хората с увреждания и техните близки към процеса на взимане на решения в тази сфера, както и промяна в Закона за отпускане на персонални пенсии за деца с един родител, бяха част от поставените въпроси по време на срещата.

Майките посочиха също така, че за тях е изключително трудно да запазят работата си, тъй като децата им се нуждаят от постоянни грижи. Обикновено, когато в едно семейство има човек с трайни увреждания, това води до край на професионалната кариера на родителите и социалната изолация на семейството, беше подчертано на срещата, като финансовите затруднения се увеличават, когато детето с увреждания стане на 18 години, а отпусканата пенсия е в размер на 145 лева.

Източник: INEWS
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев