5 май е Европейски ден за протест на хората с увреждания

Човек с увреждане
05.05.2018 / 11:57

5 май е Европейски ден за протест на хората с увреждания, който от 2014 г. се нарича Европейски ден за независим живот.

Денят се чества от 1992 г. по инициатива на Европейската мрежа за независим живот. Българският филиал на Европейската мрежа съществува от 1995 г. под името Център за независим живот.

В този ден европейската общност показва своята подкрепа за равнопоставеност и достоен живот на хората с увреждания и семействата с деца с увреждания.

По данни на Евростат хората с увреждания у нас са с най-нисък социален статус в Европа. Повече от половината такива българи живеят на границата на бедността, също толкова са принудени да се откажат от образование. В България почти половината от хората с увреждания прекъсват преждевременно образованието си, докато в останалите европейски страни този процент е средно 22.

Статистиката сочи, че те много трудно намират работа и реално много голяма част от тях са изключени от обществото. Сред основните причини за това са недостъпната среда и липсата на подкрепа, вкл. финансова. В европейските страни почти половината от хората с увреждания работят, докато у нас работа имат само ок. 33%. Сред големите проблеми на българите с увреждания е липсата на помощ от личен асистент.

Формите на надомна и дистанционна заетост у нас все още са малко популярни, а са много подходящи за групата на хората с увреждания.

Анкети сред работодатели показват, че основните пречки за наемането им са недостъпната архитектурна среда, ниското им образование и липсата на пари да се оборудват специфични работни места. Иначе 67% от работодателите твърдят, че не са отказвали работа на човек с увреждане.

По закон поне 4% от наетите в една фирма служители трябва да с увреждания.

Източник: moreto.net
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев