Организатор на експедицията в Хималаите: Има шанс Боян Петров да е жив

Боян Петров
07.05.2018 / 20:38

Има шанс Боян Петров да е жив, оптимист е организаторът на експедицията по изкачване на 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район, Мохам Ламсал.

В експедицията са участвали още 10 души - унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход. Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша пангма на около 7500 метра надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 метра надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

„Според мен има шанс да е жив. Когато те са се качили, не са могли да изчакат повече от 30 минути, но това не означава, че той не се е върнал в лагер 3”, заяви пред NOVA Мохам Ламсал, организатор на експедицията. „Не изключвам да се появи сам, той е опитен катерач”, каза още Ламсал.

„По нашия предварителен план с Боян трябваше да тръгнем към Тингри в Тибет, там да се срещнем и да продължим заедно към базов лагер Еверест. За последно е видян ден преди да тръгне към базов лагер 1 на Шиша Пангма, т.е за последно е видян на 28 април, тръгнал е на 29 април”, разказа режисьорът Поли Генчева, която е част от български екип, който снима документален филм за Петров и в момента се намира в Катманду.

„Той катери самостоятелно, това е неговия стил, той тръгва преди групата, преди всички останали и преди всички шерпи, сам си разбива пътя нагоре и сам си прави палатките, където да остане. На 4 май, когато шерпите стигат до лагер 3, намират палатката на Боян празна с неговия чувал в нея. Те се задържат не повече от 30 минути, защото времето не е било подходящо. Най-вероятно по това време Боян е бил нагоре по върха в опита си да го покори. Това е последната връзка с Боян. От момента, в който експедицията слиза от лагер 1 и 2 в базов лагер, Боян не е с тях, това се случва на 5 май”, споделя още Генчева.

„От утре са ни обещали съдействие самите шерпи, които са в базов лагер, ние поддържаме непрестанна връзка с тях. Ние дълбоко вярваме, че той се намира някъде между лагер 1 и лагер 2, където има кислород и храна, където би могъл да оцелее няколко дни”, споделя надеждите си Поли Генчева.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев