В Мраморната зала на галерия „Добрович“ бе открита изложба – илюстрации на Петър Станимиров

Книгата
08.05.2018 / 15:13

От 12:30 ч. в Мраморна зала на ХГ „Д. Добрович” бе открита изложба – илюстрации на Петър Станимиров към кн.„Пръстенът на нибелунга. Kн.1-4” от Елена Павлова.

Книгата е адаптирана за по-младите читатели. Дело е на Елена Павлова – писател и преводач, а също и на художника Петър Станимиров, отговорен за цялостното и богато оформление.

Като разгърнете книгата, ще откриете световното дърво Игдрасил, богове, джуджета, великани, нимфи, дракони и Рейнското злато, от което е изкован пръстенът, носещ гибел на своя притежател. В действието се преплитат също любов и омраза, жажда за власт и алчност... като хуморът е в здравословна доза.

Вълнуващите образи, описани от Павлова и нарисувани от Станимиров, пресъздават шеметно приказния свят на средновековния немскоезичен епос.

Петър Станимиров e роден на 12 ноември 1952г. в гр.София. Завършил е специалност „Приложна графика” в Националната художествена академия „Николай Павлович”-София. Член е на Съюза на българските художници. Работи в областта на комикса, илюстрацията, приложната графика, компютърните игри

Илюстратор е и на над 30 детски книги, сред които: „Най-златното злато”, „Сабята на щурчето”, „Ох, Зъбчо”, „Учениците на д-р 3” , „Огнивото”, „Хитър Петър и змеят”, „Български народни приказки” на А. Каралийчев, „Сабята на щурчето”, „Български приказки”, „Приказки от цял свят”, „Китайски легенди и разкази за необичайното”, „Еврейски легенди и разкази”, „Мечо”, „Животът и приключенията на Робинзон Крузо”, „Пътешествията на Гъливер”, „Приказки за оная гора” и др. В периода 2014-2017 г. илюстрира тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. Илюстрира и книги на авторите на българска фантастика: Светослав Славчев, Иван Мариновски, Любомир Николов, Петър Кърджилов и Елена Павлова. Художник е на кориците на книги на Стивън Кинг, Дийн Кунц и много други чужди и български автори.

От 2000 до 2011 г. е водещ художник и арт директор в „Хемимонт Геймс” – студио за компютърни игри. Допринесъл е за създаването на игрите: „Келтски крале“(Celtic Kings)/2002/; „Картаген“(The Punic Wars) /2004/; „Imperivm (Great Battle of Roma)“ /2005/; „Вълшебни кралства“(Rising Kingdoms) /2005/; „Glory of the Roman Empire“ /2006/; „Imperivm Romanvm“ /2008/; „Grand Ages: Rome“ /2009/; „Tropico 3“/2009/; „The First Templar“/2011/; „Tropico 4“/2011/.

През 2009г. е поканен от издателство „Рийдърс Дайджест” да илюстрира българската част на изданието "Приказки от цял свят". За илюстрацията "Angry Dwarf in the Tavern" списанието "Art Creations Magazine" му присъжда специална награда. През същата година, заедно с 16 художника от цял свят, е представен в американското супер издание "Knowing Darkness: Artists Inspired by Stephen King" на Centipede Press.

През 2011г. е издаден колекционерският албум "Петър Станимиров вдъхновен от Стивън Кинг" - лимитирано издание.

Носител е на наградата „Гравитон” - за принос в българската фантастика - "За добро въображение и доброта на въображението", на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” - 2012 и др.

Още снимки от новината

Петър Станимиров
Представяне на изложбата
Представяне на изложбата
Картини от изложбата
Картини от изложбата
Картини от изложбата

 

Снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев