За пореден ден без следа от алпиниста Боян Петров, продължава издирването му

Боян Петров
09.05.2018 / 10:46

Продължава издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша Пангма. Акцията по издирването във вторник приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради лошото време.

В сряда сутринта шестимата спасители - трима шерпи и трима катерачи от Китай и Тибет, са тръгнали от лагер 1 надолу. Това съобщи за NOVA режисьорът Поли Генчева, която е част екипа, снимащ филм за Петров в Хималаите.

Междувременно стана ясно, че властите в Китай са потвърдили, че има наличен хеликоптер, който да се включи в издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева в началото на днешното заседание на правителството.

„Боян Петров е уникален с волята си, страшно борбен, идеалист и романтик. Такива хора в днешно време почти не се срещат”. Това каза от своя страна проф. Павел Стоев, един от най-близките приятели на изчезналия в Хималаите алпинист.

Стоев разказа, че Петров е преживял трудностите в живота си до момента именно благодарение на своята борбеност.

Професорът е категоричен, че надежда алпинистът да е оцелял има.

„В планината могат да ви застигнат два типа бедствия – такива, които можеш да предвидиш и за които съм сигурен, че той е подготвен. Притесняват ме онези бедствия, които се случват за секунди – падане на лавина, образуване на пукнатина и др.”, коментира проф. Стоев.

Според него включването на хеликоптер в спасителната акция е сложна задача заради голямата височина и лошото време в района.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев