Не откриха Боян Петров в Лагер 2, продължават към Лагер 3

Хеликоптер
12.05.2018 / 13:44

Алпинистът ни Боян Петров не беше открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. Там бяха забелязани по-рано днес две палатки и шерпите се придвижваха натам, за да видят какво има вътре, предава bTV.

Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите. Деян Петков, част от Ситуационния център в София, отрече информацията за палатка в Лагер 3, която по-рано се появи. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу, или е била издухана от вятъра.

Хеликоптерите са успели добре да огледат пространството. Някои от шерпите ще останат в Лагер 2, а други ще се насочат към Лагер 3. Петков добави, че до момента времето в планината е позволявало бързо вървене по височина.

При добро време утре спасителите ще се опитат да достигнат и до върха, който се намира на 8027 метра, информира "Дневник".

Направена е сателитна снимка (нова) на района, но засега няма да се ползва от спасителите, защото може да ги обърка поради множеството обекти, които се виждат на нея.

"Да, Боян е много оспорвана личност, но ако ги няма тези хора, как ще знаем, че земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта. За да се открие лекарство за рака е нужна лудост и 100% отдаденост. Тези хора трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях" - това написа във Фейсбук жената до Боян Петров Радослава Ненова. На страницата си тя публикува един от хеликоптерите, с които се извършва спасителната операция.

С Петров няма връзка от 3 май, когато той атакува върха.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев