Алпинистите у нас против мерките за сигурност на Еверест

Петко Тотев и неговите близки са тясно свързани с планината
18.05.2018 / 09:08

Водещи алпинисти у нас се обявиха против новите мерки за сигурност при изкачването на най-високия връх на планетата Еверест (8848 м). Те са категорични, че шерпи се използват при комерсиалните експедиции, а не при чисто алпинистките изкачвания и при по-трудните маршрути.

Преди броени дни се разбра, че Китай въвежда нови правила за допускане на алпинисти до Еверест, като всеки от тях се задължава да бъде придружаван от шерп, който да му помага в тежките моменти.

Това изискване може да попречи на българина Атанас Скатов, който преди дни стъпи на 6-ия по височина връх в света Чо Ою, да осъществи планираното за близките дни изкачване на Еверест без кислород и без чужда помощ.

„Още преди година бяха предупредили всички фирми, че искат на Еверест за всеки клиент да има шерпа

В момента, покрай инцидента на Шиша Пангма с Боян Петров още повече се стреснаха и затягат нещата, защото на моята експедиция до Чо Ою също почина едно младо момче. И те са сигурни, че искат да вкарат за Еверест едно към едно съотношение шерпа с катерач, а за Шиша Пангма и Чо Ою на двама участници минимум един шерп", поясни Скатов пред БНР.

„Темата е сериозна и не мога набързо да я коментирам, още повече, че не съм запознат с детайлите по нея - обяви председателят на Българската федерация по катерени и алпинизъм Петко Тотев. - Подобни изисквания винаги е имало, т.е. към експедициите да има прикрепен персонал, който да работи до базовия лагер. Преди години се опитаха да ги въведат и за Монблан (б.а. - най-високия връх в Алпите, 4810 м). Това са последици от начина на развитие на експедициите и не е учудващо. Мерките обаче няма как да засегнат алпинисти, които искат да правят постижения. Например на южната стена на Анапурна не си представям експедиция, която е едно към едно катерач и шерпа. В по-ранния период на алпинизма на един маршрут се допускаше само една експедиция. В момента по класическите маршрути на Еверест се събират стотици хора“, допълни Тотев, който през 2004 г. стана седмият българин, стъпил на Покрива на света.

В подобна посока бе коментарът и на неговия заместник в БФКА Николай Петков, който е единственият български алпинист, обходил и трите ръба на Еверест и участник в двете национални експедиции през 1984 и 2004 г.

„За съжаление не съм запознат с този въпрос, но предполагам, че мерките ще важат само за комерсиалните експедиции

Поначало не съм привърженик на подобен тип експедиции, приемам, че това не е форма на алпинизъм. Лично аз никога не съм ползвал шерпи за придружаване. Те се наемат от хора, които не могат самостоятелно да решават алпийски проблеми. Това са гид услуги във високата планина и тогава ти се явяваш клиент на фирмите като турист. Все още обаче не всичко на Еверест е превърнато в екстремна туристическа дестинация, тъй като има много маршрути, които не са посетени масово.“

Запитан как БФКА ще почете Боян Петров Тотев обяви, че ще предложи Деня на предизвикателството, който всяка година се отбелязва в София през есента, да бъде посветен на изчезналия под връх Шиша Пангма български алпинист.

„Въпреки че изкачването на Боян не бе организирано от нас, след първите информации за изчезването му ние веднага решихме от аварийния фонд да преведем 50% по сметката, която бе открита от жена му. Наясно бяхме, че това е много малка сума, както бяхме наясно и какво следва от едно такова изчезване, но все пак искахме да подпомогнем най вече семейството му и спасителите, които се опитваха да го намерят“, обясни още Тотев.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев