Организира се поход в памет на Боян Петров

Витоша
18.05.2018 / 12:00

Поход в памет на Боян Петров се организира тази неделя в София. Алпинистът изчезна безследно в Хималаите преди повече от две седмици при опит за самостоятелно изкачване на връх Шиша Пангма (8027 м), който щеше да е 11-ият осемхилядник в неговата кариера. За издирването на 45-годишния зоолог бе проведена безпрецедентна спасителна акция, в която се включиха над 100 души, а Китай за пръв път в историята даде разрешение на непалски хеликоптери да навлязат в негова територия (Тибет). Тя обаче не даде никакъв резултат и бе официално прекратена в сряда.

"Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години - написаха инициаторите във "Фейсбук". - В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше - от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него. По този маршрут той тренираше преди всеки връх, а ние само слушахме с вдъхновение. Ще се радваме да се присъединиш и ти! Събираме се в 9 часа на 20.05 при бар "Шишарката."

До снощи интерес към събитието на Витоша бяха заявили повече от 10 000 потребители на социалната мрежа, от които над 1500 души декларираха участие.

Във "Фейсбук" прощален пост публикува и жената на Боян Петров - Радослава Ненова: "Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз. Аз винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе. Може би ми се говори за това какъв беше смисълът. Всичко започна от това, че моят мъж изчезна, а аз много исках да го намеря. Не съм хабила енергия да разсъждавам дали беше прав или не. Мисля, че геройството изобщо не беше в спортното постижение. Геройството дойде от това, че много хора надскочиха себе си в тази ситуация. Бяха добри и това им харесваше. Държави се сдобряваха и това им харесваше. Странно нали? Един солов играч ни накара да бъдем заедно докрай и да изкачим нашия си Еверест. А аз просто исках да открия Боян, защото ще ми липсва..."

Източник: СЕГА
Снимка; bulgariatravel.org
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев