МЗ връща Е-търговете за лекарства

Лекарства
18.05.2018 / 23:01

Министерството на здравеопазването ще върне електронните търгове за лекарства. В момента се отстраняват грешките, заради които системата беше спряна от Върховния административен съд (ВАС) и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това съобщи за „Монитор“ заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Не можем да се ангажираме с точна дата, това зависи от фирмата изпълнител на системата. Планираме обаче тя да е готова до края на месец юни, след което да разиграем търг на сухи тренировки, за да тестваме как тя работи, каза още Начева и заяви, че амбицията на Министерството на здравеопазването е електронните търгове на лекарства да бъдат въведени още до края на тази година. Те ще важат не само за онкомедикаментите, но и за всички останали“, уточни още зам.-министър Жени Начева.

Идеята на Е-търга беше болниците да купуват лекарства рез електронна платформа, като офертите ще могат да бъдат виждани в реално време от всички участници. Очакваше се на базата на конкурентния принцип цените да се понижат. Тя беше стартирана от бившия здравен министър Петър Москов с обявяване на обществена поръчка през 2016 г., но в началото на февруари 2017 г. тя беше спряна заради обжалване пред КЗК от търговец на едро. По-късно с решение от 25 април Върховният административен съд потвърди становището на Комисията за защита на конкуренцията, която три месеца преди това го беше отменила. Министерството на здравеопазването предприе действия за пълен преглед на изградената система за централизирано договаряне на лекарствени продукти. В обхвата му се включва оценка както на информационната сигурност на изградената система, така и на възможността тя да работи с различни потребители по едно и също време и да гарантира съхранение, защита и сигурност на данните, казаха от здравното ведомство. За да няма проблеми, както вече се случи, би следвало да се сформира работна комисия с представители на всички заинтересовани страни, която да изработи механизма така, че да не се създават предпоставки за спорове. Дори, ако не се стигне до въвеждането му през 2019-а, а година по-късно, комисията ще има повече време, през което да създаде добра документация за въвеждането му, казаха още от там.

„Подкрепяме усилията на Министерството на здравеопазването за въвеждане на електронни търгове за лекарства“, коментира пред „Монитор“ Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Той препоръча да бъде създадена работна група с представители на всички заинтересовани страни, която да анализира системата и да излезе с препоръки за отстраняване на възможните пропуски. Дори, ако въвеждането на електронните търгове закъснее и не влезе в сила от тази година, ще има повече време да се изработи по-добра система, каза още Денев.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев