Осъдиха община Добрич да заплати обезщетение на жител на града, пострадал при падане върху непочистен и заледен участък

Падане върху лед
23.05.2018 / 14:52

Над 16 000 лева е осъдена община Добрич да заплати на жител на града, пострадал при падане върху непочистен и заледен участък на площад „Свобода”, предаде "Монитор".

Инцидентът е станал на 17 януари миналата година, около 16:30 часа, когато мъжът се подхлъзнал и при падането се ударил в парче лед. Бил откаран до Спешно отделение при МБАЛ - Добрич, където било установено, че е получил сериозна фрактура на бедрена кост, която налагала оперативна интервенция.

Окръжният съд прецени, че местната управа трябва да плати на пострадалия обезщетение от 15 000 лв. за причинените му в резултат на падането неимуществени вреди - болки и страдания, и още 1 338 лева за направените от него разходи за лечение.

Изводът на магистратите е, че единствената причина за възникване на вредите за пострадалия е непочистеният участък от площада - общинска собственост. Като собственик, Общината има задължението да стопанисва и управлява общинската собственост в интерес на населението и с грижа на добър стопанин. В случая дейностите по почистване и опесъчаване са били възложени на фирма за зимно поддържане, но и като възложител Общината носи отговорност за вредите, причинени на пострадалия, посочва съдът.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев