Лекарите в общинските болници без заплати от април

Лекари
23.05.2018 / 23:04

Здравната каса не е привела парите за заплати на лекарите в общинските болници и те работят без възнаграждения от месец април. Не е плащано и на психиатричните отделения, които се финансират чрез Министерството на здравеопазването. Това съобщи д-р Неделчо Тотев по време на дискусия по проблемите на здравната система, организирана от омбудсмана Мая Манолова, в която участваха и представители на пациентските организации.

Всички договорни партньори на Националната здравно осигурителна каса ще получат парите си навреме, увери управителят на институцията Йорданка Пенкова. По думите й в вече трети месец болниците получават парите си до 25-о число. Въпреки това лекарите изразиха опасения, че ще има забавяния, тъй като едва сега започва подписването на новите си договори с касата по условията на новия Национален рамков договор, който влезе в сила от миналия месец.

Според Пенкова проблемите в системата са стари и приличат на лавина. Искаме да говорим за качество, за оценка на труда на лекарите, но нямаме основополагащите медицински стандарти. Трябва да се изработят стандарти, но не напаснати, а такива, каквито очаква обществото, каза още тя.

Здравната каса ще има дефицит и тази година въпреки увеличените средства, като една от причината е свръх регулацията, която се налага в тази система, каза Стойчо Кацаров, председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му трябва да се прецени дали негативите от нея не са повече от позитивите. Кацаров препоръча да се премахне монопола на НЗОК, както и да се приватизират непечелившите болници. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи предложението му. Тя настоя за изплащане на надлимитната дейност на лечебните заведения,която е за над 150 млн. лева. Освен това, Манолова поиска и финансова подкрепа от държавата за тези в тежко състояние.

Рекорден брой са жалбите за първите пет месеца на годината, като те са свързани с влошен достъп до медицинска помощ, лекарства и медицински изделия, с качеството на медицинската помощ, каза по време на дискусията омбудсманът. Към момента те надхвърлят 500, като са цялата 2017 г. те са били общо 494. Тя уточни, че освен от граждани, жалби постъпват и от съсловни организации и лечебни заведения.

Проблемите са много, натрупали са се във времето и доста от тях остават нерешени, но е важно да се отчете какъв процент от жалбите са основателни, каза председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

Тревожна тенденция за намаляване на медицинските специалисти бяха съобщени по време на дискусията.

България е единствената страна в Европа, в която лекарите са повече от медицинските сестри. Това заяви Милка Василева – председател на Сдружението на професионалистите по здравни грижи, позовавайки се на доклад, изнесен на авторитетна конференция в Женева неотдавна. за по-малко от десет години те са намалели от 55 000 на 25 715, като 2 500 от работещите са в напреднала пенсионна възраст. Василева бе категорична, че при заплати 510-530 лева медицинските сестри не могат да бъдат привлечени в болниците.

Като вариант за привличане на лекари в районите с дефицит на медици пък, заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова предложи работещите доктори в тези места да бъдат повишени във ІІ-а, а не в ІІІ-а категория труд, както е сега. Тя поиска и създаване на фонд, който да плаща бонуси на тези, които отидат да работят в отдалечени райони.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев