България ще получи хеликоптер "Дофин" от "Ербъс"

.........
24.05.2018 / 08:59

България ще получи хеликоптер „Дофин“ от френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ за ползване от Военноморските сили.

Военният министър Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Ербъс Хеликоптерс“ Серж Дюран подписаха спогодба, с която се урежда спор по арбитражно дело по договор от 2005 година между компанията и ведомството за доставката на хеликоптери „Кугар“ и „Пантер“, съобщиха от МО. По думите на Каракачанов така сътрудничеството се издига на по-високо ниво.

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високо технологични продукти за самолети „Ербъс“. Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Наред с инвестициите, от френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ ще предоставят един хеликоптер „Дофин“ на родните ВВС.

На церемонията присъства и френския посланик Ерик Льобедел, зам.- министрите на отбраната и икономиката Анатоли Величков и Лъчезар Борисов, както и зам. - началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и представители на „Ербъс“.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев