Белодробно болни излизат на протест пред сградата на Здравното министерство

Протест
29.05.2018 / 08:42

Пред сградата на Здравното министерство днес от 10:00 часа ще се проведе протест на белодробно болни хора. Недоволството е породено от проблеми, свързани с отказ за извършване на белодробни трансплантации от страна на клиника във Виена, с която би трябвало да имаме договор по линия на международната организация "Евротрансплант".

Според пациентите заради подобни откази вече трима българи са починали. Към момента чакащи за белодробни трансплантации според Изпълнителната агенция по трансплантация са 16 души. Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб, обясни пред Дарик организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров:

„Трансплантация на бял дроб в България не може да бъде извършена поради ред причини. Все още български клиники тази манипулация не могат да я правят. За да се направи трансплантация на бял дроб на български пациент е необходимо българският пациент да отиде и да бъде обгрижен, само че в клиника в Европа“, посочи той.

„За да могат тези трансплантации да се осъществят, конкретно за клиниката във Виена, българският пациент трябваше да бъде вкаран в листата за чакащи, която е към фондация „Евротрансплант“, което е обединение от седем държави, които се намират в Централна Европа, и по този начин, ако евентуално се появи подходящ донор, българският пациент получава своя нов бял дроб, от който има необходимост. Това обаче прекъсна преди година и половина“, каза още Тодор Мангъров.

„Според нашите здравни власти, визирайки Министерство на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите, работата е свършена и няма нито една основателна причина българските пациенти да не се обгрижват по линията на Евротрансплант, а според Евротрансплант ние нямаме такъв договор. Така се оказва, че сме в този Параграф 22 вече година и половина. Има трима пациенти, които не дочакаха трансплантация на бял дроб и няма нито един активно чакащ пациент за трансплантация на бял дроб“, допълни Мангъров и посочи, че протестът е провокиран от това, че уж всички са си свършили работата, но реално хората умират, защото няма пациент, който да чака за трансплантация на бял дроб в Европа.

„Ние символично ще им раздадем един еднопосочен самолетен билет, с който ще им пожелаем успех по пътя им към успешна емиграция в Европа. Единственият шанс за тях е да емигрират“, каза още организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев