Брюксел забранява клечките за уши, бутилките с фиксирани капачки

Бутилки
29.05.2018 / 09:02

В Европейския съюз ще бъде забранено производството на пластмасови изделия, когато могат да бъдат предложени от друга суровина. Под забрана попадат едни от най-масовите продукти от синтетика - клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони.

Пластмасовите шишета пък ще бъдат предлагани само ако капачките им остават прикрепени към тях, предлага Европейската комисия (ЕК) чрез нови правила за намаляване на морските отпадъци.

Рестриктивните действия на Брюксел са насочени към 10-те пластмасови изделия за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове и в морета, както и към изгубените или изоставените риболовни уреди. Общо тези отпадъци съставляват около 70 на сто от всички морски отпадъци.

Предлага се да бъде забранено предлагането на съответните пластмасови изделия за еднократна употреба на пазара, ако има възможност за осигуряването на тези изделия на достъпни цени и от друга суровина. За стоките, за които това правило е неприложимо, употребата ще бъде ограничавана с национални мерки и задължения за производителите за почистване, уточниха от Европейската комисия.

Сега предстои предложенията на Комисията да бъдат внесени в Европейския парламент и Съвета за приемане. Това не са първите мерки на европейските институции за намаляване на пластмасовите изделия в ежедневието ни. След предприетите през 2015 г. мерки за пластмасовите торбички 72 на сто от европейците заявяват, че вече използват по-малко такива торбички (виж карето).

Според Еврокомисията компаниите ще получат повече предимства, отколкото загуби от еднаквите правила. Чрез създаване на възможности за повторна употреба на пластмасовите изделия дружествата ще могат да си осигурят траен източник на висококачествени суровини. По време на обществени обсъждания 95% от участниците са се съгласили, че трябват спешни действия по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба, а 79% смятат, че тези мерки трябва да са на равнище ЕС, за да са ефективни. 70% от производителите и 80% от представителите на търговски марки също са на мнение, че са необходими спешни действия 72% са намалили употребата си на пластмасови торбички, а 38% са сторили това през последната година.

Производителите ще помагат за покриването на разходите за управление на отпадъците и почистване, както и за мерки за повишаване на информираността по отношение на съдовете, опаковките и обвивките за хранителни продукти (напр. на чипс или бонбони), съдовете за напитки и чашите, тютюневите изделия с филтри (напр. цигарени фасове), мокрите кърпички, балоните и леките пластмасови торбички.

Секторът ще получи стимули да разработва по-малко замърсяващи алтернативи за тези продукти. От ЕК целят ползи както за околната среда, така и за икономиката. Например с новите мерки се очаква да бъдат избегнат емисии в размер на 3,4 млн. тона CO2 еквивалент и екологични щети на стойност 22 млрд. евро до 2030 г. Джобът на потребителите няма да олекне с около 6,5 млрд. евро.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев