Вечер на поезията в Сливен

Ники Комедвенска, Надя Попова и Иван Есенски
29.05.2018 / 20:45

На 29 май 2018 г., в сливенската зала „Май“, се състоя вечер на „Българската поезия днес и утре“. В нея взеха участие поетите Надя Попова и Иван Есенски, които изнесоха лекция, как се е развивала поезията през различните етапи. Бяха рецитирани няколко стихотворения от различни автори, между които и Дамян Дамянов.

Надя Попова е родена на 1.06.1952 г. в София. Завършва Литературния институт “Максим Горки” в Москва. Близо три десетилетия я свързват с Българското национално радио и по-точно – с редакция “Култура” на програма “Христо Ботев”. Като радиожурналист през тези години е осъществила стотици предавания с културна тематика и разговори с едни от най-изтъкнатите български и чуждестранни литературни творци. Работила е още в редакция “Поезия и драматургия” на изд. “Народна култура” и в сп. “Панорама”. Автор на стихосбирките: “Линия на живота” /1981/; “Новолуние” /1987/; “Къщи за събаряне” /1993/; “Безславни празници” /1996/; “Рисунки по памет” /2003/. Носител на наградата “Владимир Башев” /за най-добра дебютна книга/ и на националната литературна награда “Изворът на Белоногата” – за цялостно творчество. Превежда класическа и съвременна руска литература, проза и философия. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България. Главен редактор на в. Словото днес.

Иван Есенски е роден на 21 ноември 1949 г. в с. Мухово, Софийска област. Завършил е философия и българска филология в СУ “Климент Охридски”. Работил е като строител на обекти в България и четири години в гр.Железногорск – Русия. Бил е редактор в РТЦ – Пловдив, отговорен редактор на Радиоцентър – Пазарджик, главен редактор на военна редакция в БНР, директор на издателство “Народна култура” и др. В момента е изпълнителен секретар на Академията за европейска култура “Орфеева лира”. Автор е на 13 книги с поезия и есеистика, четири негови книги /две поезия и две есеистика/ са преведени на английски, арабски, руски и испански език. Носител е на наши и чуждестранни награди за литература. Автор е на 18 документални филма и две пиеси.

Още снимки от новината

Надя Попова и Иван Есенски
Иван Есенски
Надя Попова
Цветя за Надя Попова и Иван Есенски

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев