Свързват акропола с южната част на Перперикон. Разкопките в скалния град започват на 25 юни

Перперикон
02.06.2018 / 09:17

Предстои свързването на южния квартал с акропола на Перперикон. Това обясни пред „Монитор“ археологът проф. Николай Овчаров.

Разкопките в скалния град започват на 25 юни и ще продължат до края на септември.

„Отварят се огромни нови площи, които ще ни покажат цялостно облика на Перперикон. Навлизаме много сериозно в южния квартал, където преди време бе открита най-голямата базилика. Още в понеделник започвам да организирам разкопките, тъй като заради инициативата „Мисия България“ останаха малко на заден план“, коментира Овчаров.

За новото археологическо лято в района има осигурени 250 000 лева от община Кърджали. Все още обаче не може да се прогнозира кога ще приключат разкопките на Перперикон, за да се открие цялостният му облик. По думите на проф. Овчаров най-вероятно предстоят десетилетия работа. Само монетите, открити до 2015 година в светилището, са 6200.

„Става дума за огромен град - около 2 км, така че има още много работа. Целта ни е да опишем всичко в книга, което си е грандиозна задача“, каза археологът.

За разкопките на Мисионис пък са осигурени около 150 000. Те също ще продължат около три месеца. Там археолозите вече достигат до главната част. Работата в античния град миналото лято започна в началото на юли, като целта беше проучването на вътрешността на цитаделата на Мисионис. Появиха се и първите находки - монети, керамика и оръдия на труда. Най-интересната сред тях беше амулет от VІ в., при който монета е превърната в талисман с бронзова верижка.

Според археолозите Мисионис или Северният Перперикон, както го наричат някои, ще се превърне във водещ обект на културно-историческия туризъм в Североизточна България през следващите години.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев