Ангелкова за шума: Черноморието не може да стане санаториум

Николина Ангелкова
04.06.2018 / 13:42

"Няма как след 23:00 ч. да се налага вечерен час. Това време отдавна е минало. Трябва да се съобразим с вида на курортите и техните туристи, които са се насочили към конкретното място именно, избирайки го, според своите предпочитания.

На старта на сезона не трябва да се правят такива резки движения с проверките. Вместо да изпишем вежди, може да избодем очи. Да не стане така, че в движение да се сменят туристи, да се отменят резервации и да отчетем следващата година драстичен спад". Така коментира в Созопол промените в Закона за шума и проверките след 23.00 часа, по предложение на вицепремиера Валери Симеонов, министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й, промените трябва да са широко обсъдени с бранша, за да има предвидимост. "За туроператорите е важно, когато насочват вниманието към България като предпочитана дестинация,важно е за всеки един турист, когато планира своята почивка е да има предвидимост какво ще очаква в дадената дестинация. Проверките не трябва да пречат на почиващите. Изложили сме много добре в промените в Закона за туризма, които са за обществено обсъждане в момента, че е нужен специален статут за ни националните курорти, за да се знае какво се очаква от тях. Не можем да превърнем цялото Черноморие в санаториум.

Има места, които осигуряват спокойствие и такива, които са за забавление, те трябва да се категоризират, категорична е Ангелкова. Това по думите й ще може да се случи реално до средата на 2019 г.

Министърът обаче отчете сериозен ръст от 24% за туристите в Бургаска област още за първите три месеца на годината. Тя похвали усилията на местната власт за създаване на регионален фонд към летищата Бургас и Варна за привличане на ниско тарифните авиокомпании. И обяви:

От следващата година стартира "Jet to hollydays"- втората по големина ниско тарифна авиокомпания от Великобритания, която ще лети от девет български града. С нея и останалите ниско тарифни авиокомпании смятам че ще е успеем да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев