Майки на деца с увреждания искат закон за личната помощ и имат ясни предложения

Протест
07.06.2018 / 12:01

Майки на деца с увреждания поискаха закон за личната помощ, който да определя правото на един или повече асистенти за всеки човек според индивидуалните му потребности и съответното финансиране за това. Законът трябва да е отделен от подготвяния от държавата нов закон за хората с увреждания и да овластява човека с увреждане, заяви Ина Маринова, един от организаторите на националните протести на майките. Конкретните текстове на искания закон са подготвени от екипа на омбудсмана Мая Манолова, която от своя страна покани социалния министър или негови представители да се включат в разработването на окончателния вариант. От социалното министерство съобщиха, че продължават работата по новия закон за хората с увреждания, който ще регламентира финансова подкрепа под формата на лична помощ, и че до момента не са получавали покана за участие в работна среща във връзка със законопроекта за личната помощ.

Законът за личната помощ ще действа със следния механизъм - според оценката на потребностите на съответния човек с увреждане, ще се изчисляват брой часове за получаване на асистентска услуга, а трудът на асистента ще се заплаща с целеви средства за лична помощ, обясни Капка Панайотова, един от авторите на новите текстове и директор на неправителствена организация:

„Човек може да има трима, петима, десетима асистенти. Ако някой е добър, за да вдига човек от леглото и да го слага на количката, за което ще е нужно да е по-силен, може друг да идва в къщата да почисти, да сготви и т.н.“

Когато става въпрос за дете с увреждане, асистентската услуга ще бъде управлявана от родителя, като майките на деца с увреждания настояват да имат избор, дали асистентът да е външен човек или да са те, но да им се зачита за стаж.

„Да мога да продължа да се грижа за детето си, но в тази професия. И да бъда осигурявана“, каза Ина Маринова, една от майките.

Въпреки че майките участват в разработването на новия закон за хората с увреждания, в който ще бъде разписана и асистентската помощ, те настояват законът за личната помощ да бъде самостоятелен.

В понеделник омбудсманът Мая Манолова организира работно заседание във връзка с готвения законопроект за личната помощ, на което кани социалния министър или негови експерти, както и представители на законодателната власт.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев