В Сливен се състоя благотворителен концерт за Болградската гимназия „Г.С.Раковски“

Приветствие
12.06.2018 / 23:25

Стотици зрители присъстваха тази вечер в спортна зала „Васил Левски“ на благотворителен концерт за Болградската гимназия „Г.С.Раковски“. В празничното събитие взе участие Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен, изпълнения на детски и младежки фолклорни и балетни формации, на индивидуални изпълнители и на вокално-инструментални групи, демонстрации на детски групи от спортни клубове по борба и джудо.

Тази година се навършват 160 години от откриването на гимназията – първото средно българско училище, което се намира в град Болград, Одеска област, Украйна.

Организатори на концерта са Община Сливен и фондация „Памет“. Събраните средства ще бъдат използвани за набавяне на оборудване и технически пособия, необходими на гимназията.

Първата българска гимназия от Възраждането – Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ е създадена през 1858 г. Идеята за създаването й принадлежи на българофила украинец Юрий Венелин, който през 1832 г. предлага в Болград да се открие Централно училище и Национален български музей. Проектът му получава развитие едва през 1857 г., когато турският султан назначава за управник на Молдова княз Никола Богориди – българин от Котел.

През януари 1858-а българските първенци в Молдавия изпращат писмо с молба от името на 39 села и град Болград до княз Богориди за създаването на гимназията. С инициативата се ангажира лично и Георги Раковски, който е приятел на княза от детските си години и активно ходатайства пред него в полза на тази кауза.

Още снимки от новината

Документален филм за гимназията
Концерт
.........
Демонстрация по борба
Джудо
Спортна акробатика
.........
.........
.........
Спортни танци
.........
Африкански танц
Певица от клуб "Ритъм" с ръководител Елена Пеева
Група "Монолог"
.........
.........
.........
.........
.........

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев