Радослав Николов е поредният художник, участващ в дните на изнесените ателиета в Сливен

Радослав Николов
14.06.2018 / 11:10

Продължава проекта „Дни на изнесените ателиета“ в Сливен. Днес в галерия „Май“ работи и твори пред публика художника Радослав Николов. Той рисува живопис с акварел.

Как се създава живопис с акварел?

Очевидно за живопис с акварел се говори, когато съответната рисунка или картина е изпълнена с акварелни бои. Но каква е разликата между двата вида произведения, направени с тази техника и каква е същността на самата акварелна техника?

Акварелната техника има неограничен брой възможности за съчетание на цветове, изобразяване на форми и обеми, полагане на боята. Най-характерна за нея е велатурна техника – при нея се полагат прозрачни цветни петна, които се натрупват като слоеве един върху друг и изграждат пространства, обеми и светлосенки. Други способи за рисуване с акварел са: контрастът при размитите от водата петна и точно изписаните контури; рисуването върху сух и мокър картон (хартия); създаването на цветни петна с различна плътност; преливането на полутоновете по-категорично или по-велатурно; рисуване върху различни хартии с различни четки; рисуването на финалните детайли със суха четка.

При живописта с акварел могат да се създават рисунки, картини, скици, етюди като основната разлика между тях е:

Рисунка с акварелни бои – рисунката в същността си (както и скицата и етюда) е упражнение за уменията на художника, експериментиране с форми, обеми и техники или предварителна идея за бъдеща картина.

Картина с акварелни бои – картината е произведение на изобразителното изкуство, което притежава идея, има вложена емоция и търси комуникация със зрителя.

От 13:30 часа днес Борис Дамянов ще покаже пред публика как се правят пейзажи.

Още снимки от новината

Радослав Николов

 

Текст, снимки и видео клипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев