Сливенски ученици гледаха документален филм за Боянската църква и за православните църкви по света

Филм
15.06.2018 / 22:40

Тази вечер в галерия „Май“ бе прожектиран филм за Боянската църква и за православните църкви по света. Проявата е свързана с проект „Дни на изнесените ателиета“, който върви вече четвърти ден в галерията. На прожекцията присъстваха много ученици от Сливен.

Проведе се и викторина с въпроси, за да се проверят знанията на учениците за тези обекти.

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква (придворен параклис, по-късно манастир) в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 г. Тук в 1854 г. Виктор Григорович открива Боянския поменик на българските царе и Боянския палимпсест – забележителни паметници на българското средновековие.

Храмът е двуетажен. Отнася се към типа двуетажни църкви-гробници с долен етаж, предназначен за крипта (гробница) и горен за семеен параклис. Счита се за църква към извънградската резиденция на феодала, от която тя е била част.

Стенописите в църквата са от различни периоди: XI-XII век, 1259 г. (най-ценните), XIV век, XVI-XVII век и 1882 г.

Изключителни художествени достойнства имат световноизвестните стенописи (240 изображения – втори живописен слой над оригиналния) от 1259 г. на т. нар. Боянски майстор и неговата група средновековни художници, сред тях се знае името на Димитрий зограф, които се причисляват от изкуствоведите към Търновската живописна школа. Ктиторите на храма са били севастократор Калоян и съпругата му Десислава. Техните портретни изображения на северната стена, както и тези на българския цар Константин Асен и царица Ирина, се характеризират с ярка индивидуалност и психологизъм. Отбелязани са с надписи: Калоян – севастократор и ктитор, Десислава – севастократорица и ктиторица, Константин – цар, Ирина – царица.

Православието ни остави много прекрасни храмове, които ще ви оставят без дъх със своите размери и богата история. Най-големите православни храмове по света са: "Света София" – Турция, Катедралата на "Света Троица", Грузия, Катедралата на Преподобния Исаак, Русия, Църквата "Свети Михаил", Украйна, Храм на "Свети Сава", Сърбия и др.

Още снимки от новината

Присъстващите

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев