Сливенски свещеник се жалва заради липса на задължителни имунизации

Евгений Янакиев
16.06.2018 / 09:35

Сливенският отец Евгений Янакиев е внесъл жалба в Комисията за защита от дискриминцията (КЗД). Жалбоподателят се оплаква от отказ синът му да бъде допуснат в детска градина заради липса на задължителни имунизации, съобщи адвокатът на свещеника Детелника Ангелова.

Свещеникът ще настоява Комисията да образува дело по случая, а законодателството да бъде променено така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни.

Сегашният Закон за здравето и съпътстващата го наредба лишавали родителите от правата им да откажат ваксинации и противоречали на Международната конвенция за правата на човека и Хартата за основни права на Европейския съюз.

По думите на Ангелова, това е първата жалба за подобен род дискриминация у нас, и чрез нея вносителите и се надяват да предизвикат широка обществена дискусия по темата за ваксините.

От РЗИ са мотивирали отказът момчето да бъде допуснато до детска градина с това, че то е в риск от заболявания, може да застраши околните деца и намалява колективния имунитет.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев