Момче с церебрална парализа поема на велопоход

.........
19.06.2018 / 10:00

Велосипедисти ще прекосят 260 км по поречието на река Дунав с момче, страдащо от церебрална парализа. Маршрутът е част от колоездачната обиколка ЕвроВело 6, която започва във Франция и завършва на Черно море. Обходът ще започне от Силистра, ще мине покрай резервата Сребърна, градовете Тутракан, Русе и Свищов, за да стигнат до Никопол.

Всичко това в името на една благородна кауза – да сбъднат мечтата на Петър да пътува с колело. Той е на 22 години и е студент по биотехнологии в Софийския университет. Всекидневието му минава с посещения на събития, свързани с бизнеса, иновациите, финансите, маркетинга и образованието. Обича да работи с хора, да им помага да се развиват, а и той самият да научава нови неща от тях. Писането също му е страст, има и собствен блог. Всяка свободна минута Петър прекарва навън с приятели, често предизвиква себе си, като се поставя на ръба на възможностите си

Дори и това, с което не може да се справи сам, успява да намери начин да го реализира. Такъв е и случат с велопохода. Съдбата го среща с Кремена Деспинова, а оттам насетне всичко си идва на мястото. Тя е част от проекта Balkans Evrewhere, който стартира преди две години с идеята да разказва интересните истории, които се случват на екипа, докато въртят педалите. „Искахме да споделим страстта си към байктуринга и да вдъхновим повече хора да последват примера ни. Както обичаме да казваме

- велосипедът е най-бързият начин да пътуваш бавно и да се насладиш истински на местата, през които минаваш“, обяснява Кремена. Преживяванията, запечатани на снимка, те публикуват в Instagram, докато не се оказва, че голяма част от последователите им искат да се включат в обиколките, но нямат свободно време. Тук идва ред и на късмета, който се усмихва на Петър. Решават към отбора приключенци да включат хора, които имат свободно време, но физически са възпрепятствани да сбъднат бляновете си. „Така се спряхме на нашия приятел Петър, който е роден с детска церебрална парализа, но носи железен балкански дух. За нас е важно той да се чувства добре и да се наслаждава на пътуването. За първи път ще правим такъв велопоход, но това няма да бъде последният път. Догодина възнамеряваме да повторим начинанието с повече колела и повече хора като Петър“, споделя Деспинова. За осъществяването на пътуването в Пловдив се изработва триколка, чиято стойност е 4000 лв.

По-голямата част от сумата е събрана с помощта на неправителствено сдружение, а приключенците, четири момчета, едно момиче и една майка, с нетърпение очакват началото на август, за да стартират велообиколката. „След като вече имаме първата триколка, ще гледаме тя да се ползва възможно най-често, давайки достъп на още много хора до велотуризма. С времето искаме да подобряваме триколката и да се сдобиваме с още, като целта ни е всички те да са достъпни за всеки, който има нужда от тях“, обясни Кремена. Пътешествието ще бъде документирано с видеотехника с цел популяризиране на българската част от колоездачния маршрут ЕвроВело 6.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев