Първи резултати: Ердоган с кървава победа в Турция

.........
24.06.2018 / 21:02

Победа за управляващите и на президентските, и на парламентарните избори – това показват първите частични резултати след вота в Турция, съобщава държавната Анадолска агенция. Подобни са данните, цитирани от различни медии в южната ни съседка.

При под 40% преброени бюлетини Реджеп Ердоган получава около 55% от вота, а основният опозиционен кандидат Мухарем Индже – 29%. Първите резултати за Меджлиса показват, че коалицията на Партията на справедливостта и развитието получава около 58% от депутатските места, а опозиционният алианс – около 32%.

Към момента в по-голям брой държави извън Турция са гласували за Индже и подкрепилите го партии, но Ердоган остава силен в скандинавските страни, Германия, Франция и Холандия, където турските диаспори са по-консервативни. В нашата страна турските граждани са дали гласа си преобладаващо за кемалистките политически сили от опозицията.

Тя се представя най-добре в западната част на Турция, като Истанбул, където изгря политическата звезда на Ердоган, той губи с малко.

Ако няма промени до окончателни резултати, то това би означавало, че Ердоган ще управлява еднолично Турция без нужда от балотаж, а парламентът ще продължи да бъде под контрола на партията му. Все още обаче никой не коментира резултатите, защото тепърва е възможна промяна с напредване на преброяването.

Индже даже директно заяви, че междинните резултати са част от пропагандата на властта.

Днешният вот беше белязан от голямо напрежение след изненадващо успешната предизборна кампания на опозицията. В една от провинциите близо до границите с Грузия и Армения местният лидер на опозиционната Добра партия беше убит при сблъсък със симпатизанти на Ердоган. И на други места има спречквания.

На този фон, сигнали за изборни нарушения и намеса на силите на реда в изборния процес не липсват - особено в кюрдските райони. Там печели Демократичната партия на народите, която е на ръба да прескочи бариерата за влизане в Меджлиса. Такива очаквания изрази даже съпартиец на Ердоган.

Опозицията прави паралелно преброяване и при сериозни разминавания се очаква протестна вълна.

Как ще се промени Турция след вота?

След референдума от миналата година, днешният вот на практика ще промени формата на държавно управление.

Турция става президентска република и първата и най-голяма промяна, която ще последва от това е, че следващото турско правителство няма да има премиер.

Новоизбраният президент ще поеме функциите и на министър-председател, а правителство на практика ще му бъде подчинено.

Новият държавен глава ще може еднолично, без санкцията на парламента - да създава закони, да избира и назначава министри И висши съдии, да изготвя бюджета на страната, както и да въвежда или отменя извънредно положение в страната.

Тези промени дават почти абсолютна власт в ръцете на един човек в така или иначе критикуваната за нарушаването на демократичните принципи Турция на Ердоган.

Източник: bTV
Снимка: Reuters
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев