Парите за храна на войниците с 1/3 нагоре

Войници
16.07.2018 / 08:48

Размерът на порционните пари за военнослужещите ще бъде минимум с една трета повече спрямо сегашния му размер. Това предвижда проект на наредба, който беше публикуван на Интернет страницата на МО.

Според него месечният порцион в армията не може да бъде под 120 лв. Така допълнителните суми, които войниците получават основно за храна, се изравняват с тези за служителите на МВР.

Доскоро войниците се подписваха под възнаграждения, към които се добавяха едва 90 лв.

Съгласно изцяло новата наредба, определяща реда за изплащане на порционните пари, от бонуса ще могат да се възползват както служителите в униформа, така и чиновниците на служба в МО. Същото обаче няма да важи за рейнджърите, които участват в международни мисии зад граница, както и за дамите под пагон, излезли в майчинство. Премиите върху заплатата ще се дават само на военни, изпълняващи служба на наша територия, независимо дали става дума за международни организации като НАТО.

Според предварително направените анализи пък увеличението в порциона на армейците струва на хазната около 13 млн. лв.

Оказва се, че прагът за порциона, закован в наредбата, всъщност се спазва в армейските редици от около година, научи „Монитор“. Докато в началото на 2017-а военните са получавали 90 лв. отгоре месечно, то през юли сумата е набъбнала с 30 лв.

Освен нея униформените в армията получавали на ръка и по около 100 лв. допълнително за храна. Причината е, че армията се лиши масово от готвачите си, а и не във всяко военно формирование може да бъде доставяна храна. Сумата обаче варира според дадените дежурства.

Междувременно военният министър Красимир Каракачанов заяви, че има възможност например в завода „Арсенал“ да се произвежда част от въоръжението и мунициите за новите бронирани машини, с които ще се сдобият съгласно проекта за модернизация сухопътните ни войски. През уикенда той прекара близо два часа в цеховете на казанлъшката оръжейница, след което коментира: „В държавата България за съжаление от 25-26 години битува някаква глупава политика, че пазарната икономика не позволява държавата да подпомага националната индустрия. Глупости на търкалета! Защото всички обичат да се сравняват с един, втори ,трети...“.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев